2018-09-28 53 瀏覽
今日嚟咗九龍城食糖水,九龍城出名食肆多,出名嘅甜品小店亦都唔少,今次就揀咗杏香園。之前係澳門食過,算係澳門老字號,好多人排隊,見到香港都有分店,當然要嚟試下!椰汁白果馬蹄沙(凍),好足料,好少糖水舖可以食到呢啲傳統糖水,好啱夏天食,食完真係透心涼!蛋白腐竹合桃露(熱),舖頭嘅招牌糖水,強調係生磨嘅,望落比一般合桃露稀,食落好滑!仲有蓮子,估唔到合桃露同蓮子都幾夾,蓮子有咬口但唔會太硬,感覺呢個糖水更加養生!腐竹湯丸糖水(熱),腐竹糖水唔同我哋食開嗰啲,腐竹煲得好爛,應該都係老火湯水嚟,重點係啲湯丸,係人手製嘅,而且入面嘅花生餡都幾多,餡料唔會太甜,唔同市面食嘅湯圓!

2018-09-13