有朋友看見我在面書讚澳門仔豬扒飽好食過去澳門。佢通知我原來荃灣都有澳門仔老店。心感慚愧!今 日我主塲,在荃灣宴請各方好友。我地一行五人到澳門仔,第一時間叫番jar 菊花蜜清清熱先,味道甘甜可口,好飲過涼茶鋪。今日主打小炒。椒鹽炸豆腐和燒牛舌為頭盤小食。椒鹽豆腐外脆內軟,椒鹽為清淡的豆腐帶出獨特的風味。牛舌煮 得香軟兼有肉汁,好有口感。具特色的港式洋葱豬扒飽不可缺,麵包外香脆內柔軟,洋葱襯香濃豬扒,好配合。其間都見到很多叫豬扒飽外賣,可想像幾受歡迎。主 菜品了奇味雞煲和菠蘿生抄骨,奇味是廚師用不同醬混合而成,可選棘與唔棘,我地選了後者。雞肉嫩滑入味,有牛肉香味和小小麻但不棘,愈食愈滋味。菠蘿生炒 骨肉質爽脆香口,有軟骨抄後更有口感。之後品嘗蒜蓉燒茄子和芝士通粉焗蟹殼。茄子香滑入味,通粉混和陣陣的芝士忌廉和淡淡的鮮蟹味,既新鮮又有特色!以後食晚飯又多個好地方。

以後食晚飯又多個好地方。