2017-12-29
西環開左好多好多餐廳, 大多以西餐、酒吧或咖啡店, 我個人比較鐘意食中菜, 所以做冬都搵左呢間蒸海鮮WARM 下!半自助形式, 飲品及醬料是自助的, 款式好多!醬料中我最愛自家製的XO醬, 好多料, 好好食!請先上一碗燉湯 - 螺頭燉雞! 大家不要想像係正宗原盅足料燉湯, 這麼便宜的價格, 不可能啦.....但事實上這燉湯的味道已經比我想像中好好多倍, 至少是沒有味精, 有螺頭的香和雞的甜味! 唔錯。一盤蒸蜆 - 不錯, 挺新鮮, 完全沒有沙, 每人可以食到4-5隻!貴妃蚌 - 而家真係好流行食貴妃蚌, 無論在家打邊爐/在街上食都好易食到, 的確鮮甜, 用左蒜蓉蒸好入味!蟶子皇 - 有我一手咁大, 見到都開心! 好新鮮, 又彈牙, 好有口感!石蠔好似有點兒細仔, 不過勝在 Organic, 因為喺石頭上自然生長! 龍躉好大件又多肉! 啖啖魚肉=啖啖骨膠原, 雖然一件肉一件骨, 不過真係好新鮮香滑!每人半隻蒸龍蝦, 都有手掌咁大, 有少少膏, 蝦肉十分彈牙, 是新鮮貨!仲有好多其他配料係任食! 有牛肉、牛柳粒、牛丸、蝦丸、粟米、芋頭、南瓜等等, 多到我都數唔晒! 都好好食!最後蒸完就一定
醬料中我最愛自家製的XO醬, 好多料, 好好食!
最後蒸完就一定要食個粥底啦~我要左淮山瑤柱粥, 好好食啊!