📌 潮州鹵漢大飯店 - 旺角彌敦道620-628號瓊華中心8樓🗓(11/1) 星期三 ⏰ 晚上7點左右💈特式:講開潮式野,我諗大多數人第一時間都會諗起滷水鵝/蠔餅/打冷之類,但今次我去食呢間係潮汕滷水火鍋,真係夠晒新鮮感。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:佢地分別有(A/B/C) 3個唔同價錢嘅餐可以選擇,分別就係A餐包左進口肉類/火鍋食品/特色小食,B餐就係升級左做安格斯牛肉同多左手搖海鮮包,C餐就多埋潮式醬油漬海鮮任食,每個餐大約都係相差$50~70蚊,等我同大家講下🍲味道先。🦞🦑🐙🐚因為第一次嚟食,所以就先試下佢個B餐,個手搖海鮮包可以揀麻辣味/蒜茸味/醬油漬味,入面有龍蝦/鮑魚/帶子/東風螺/花蛤/墨魚仔/吊桶/金菇,各樣海鮮都好新鮮,有鮮味仲大大隻。⭐️湯底就當然揀佢地個招牌滷水火鍋湯底啦,佢個湯底有好香滷水料味,一d都唔會咸,但入到喉嚨就會有少少辣辣地嘅味道,好惹味,湯底入面仲有豬紅同潮式滷水豆腐做配料,兩樣都好好食。🐮🐷🐐肉類就可以揀安格斯牛頸脊/安格斯牛板腱/安格斯牛肩胛/紐西蘭羊肉卷/西班牙黑豚肉片。🦐🐚海鮮就有蝦/白鱔片/是日海鮮選擇。⭐️當中我覺得安格斯牛頸脊/蝦/白鱔
🗓(11/1) 星期三 ⏰ 晚上7點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

🦐🐚海鮮就有蝦/白鱔片/是日海鮮選擇。
⭐️當中我覺得安格斯牛頸脊/蝦/白鱔片最好食,另外肉類處理方面亦做得非常好,每碟肉上到格係可以輕鬆逐片夾起,唔會雪到實晒,又或者過份解凍到痴埋一疊。

🐔🐤另外其他火鍋食品選擇都唔少,當中我推介花雕醉雞片/手切脆肉鯇片/鵝腸/鴨血同埋各款手打滑類,外面仲有自助區,亦有唔少食物可以揀,真係多到數唔晒,應有盡有,當中手打滑真係推介必試。

⭐️特色小食亦有不少潮汕招牌菜可以揀,包括麻辣豬手/豬紅/普寧豆腐,另外出面自助區亦有幾款是日熟食/小食可以自取,不過就日日都唔同,今日就係蒜蓉蒸蠔/蒜蓉蒸帶子/滷水鵝/胡椒鹹菜豬肚湯/潮式反沙芋頭/黑椒金錢肚/咖喱燴牛筋/干鍋豬軟骨/辣酒東風螺,每樣水準都好,拍得住出面d老子號潮式餐廳。

⭐️⭐️⭐️甜品必食推介就係佢地個滷漢自家製涼粉,好食到唔知點形容,我只可以講我一個人食左4碗🥣🥣🥣🥣。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 飲品仲有雪榚/雪條係自助形式,自行去雪櫃揀選,飲品種類都唔少,有一般汽水/茶/果汁/清熱飲品,啤酒就有Hoegaarden/獅威/Jolly。

🍽環境:餐廳佈置好中式,亦好有潮洲特色,包括餐具都好有潮州feel,裝修主要係以紅色為主,令人感覺好火辣辣,而且仲會增加食慾,環境乾淨企理,抽風亦做得唔錯,唔會好大油煙。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員服務態度超好,⭐️係超超超好,首先會向好清晰客人介紹唔同set嘅內容用包括咩食物,入座時因為會先上手搖海鮮,店員會提供晒手套/圍裙,店員見我影完相即刻9秒9衝過嚟幫我處理個手搖包,話怕我整污糟自己d衫。
之後餐廳上菜/收碟速度係我出去食飯之中最快,⭐️係最快呀,無論落單/職員收碟都係1~2分鐘內搞掂,就算海鮮手搖包/湯底/食物都係1~2分鐘就到,亦無漏單/扣單情況出現。
仲有,呢度係我出去食咁多次火鍋,第一次係由職員發現個gas爐無gas先過我坐係度食緊嗰個。

💰💸價錢:今日食個B餐就係$298/位,價錢同出面大部分火鍋放題餐廳差唔多,但佢比較特式,而且食物種類多/質素好,服務超班,所以我整體都覺得係抵食。

🐲💬總結:今次係我第一次食潮式滷水火鍋,感覺唔錯,食物選擇多又特別亦係佢其中一個賣點,我相信我一定會再返頭幫襯,我下次應該會嚟食佢有得食醬油漬海鮮嘅餐。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️(超推介⭐️)
滷漢自家製涼粉
2023-01-11