2025-03-10
今日放工老細話帶我去旺角白布街嘅潮城,呢度嘅潮式邊爐真係好正!一入去坐低就叫咗個粟米蘿蔔豬骨湯底,湯底清清地,飲落去好舒服。再講返潮式火鍋嘅牛肉,選擇真係多到眼花撩亂,我叫咗匙柄同三花趾,肉質鮮嫩,食落真係好開心。仲有蒙古羊肉片,完全唔騷,味道鮮嫩,真係好驚喜!最驚喜係手打魚蛋,口感彈牙到爆炸,咬落去有魚味,鬆軟得啱啱好。炸牛丸就更加特別,根本唔需要放湯,單食都好好味,口感彈牙,又有牛味。再加上薺菜鮮肉水餃,配上醬油盆,除咗芫茜、葱、蒜,仲有唐芹,真係好驚喜,香味四溢,搭配白蘿蔔湯,簡直一流!除咗火鍋,呢度嘅小食都幾出色。我地叫咗個蝦餅,外脆內嫩,蝦膠嘅香味十足,口感亦好彈牙,實在好食。店內環境更唔錯,樓高兩層,裝修光猛,仲有啲隱秘地方,私隱度幾高,真係幾適合朋友聚餐。總括來講,潮城唔單止食物好,環境都令人放鬆,有個講普通話嘅哥哥仔,仲招呼一流,態度親切,真係值得一試!