2021-10-06 53 瀏覽
今日去彩明商場購物, 見到個廣告好吸引, 潮州食品, 駟馬拖車, 個名又特別, 於是我們想去這餐廳食晚飯.餐廳門面闊, 侍應招呼有禮, 裝修大方雅緻,  座位闊落, 燈光充足,我們坐下, 點了鐵觀音茶,  每檯設自動煲水機, 方便又乾淨, 水滾茶靚, 每人提供有公筷, 好衛生.酸菜小食,  大家先開胃.看餐牌有多頁, 食物選擇多, 價錢適中.  有散叫菜式.我們點了三個潮州菜,必食潮式滷水鵝肉, 鵝肉厚薄度適中, 油脂甘香.鵝肉夠嫩, 啖啖肉, 已去骨, 肉質美味, 口感不錯.豆腐好入味, 調味正.特別最鍾意  潮式蠔仔烙,  熱辣辣的送上,  色香味俱全,  配上魚露.傳統做法用了鴨蛋,  加了番薯粉, 煎得不油膩, 脆中帶點煙韌,  上菜時已配備刀叉. 蠔仔飽滿, 鮮甜多汁, 味道鮮美.  配以魚露,  真滋味. 口感豐富, 非常滿意.接着是 潮州沙茶炒牛肉, 選用芥蘭做配菜, 正合我們心意.牛肉稔, 份量多, 有牛味.   沙茶醬汁, 帶點辛辣甘香, 稠濃鮮美. 芥蘭嫩綠, 炒得時間剛好.潮州粥,  煲得軟綿綿, 好滑.食物用料已揀選, 好食好味,  廚師廚藝有水準, 地方好坐又
餐廳門面闊, 侍應招呼有禮,
裝修大方雅緻,  座位闊落, 燈光充足,
水滾茶靚, 每人提供有公筷, 好衛生.
酸菜小食,  大家先開胃.
看餐牌有多頁, 食物選擇多, 價錢適中.
有散叫菜式.
我們點了三個潮州菜,
必食潮式滷水鵝肉, 鵝肉厚薄度適中, 油脂甘香.
鵝肉夠嫩, 啖啖肉, 已去骨, 肉質美味, 口感不錯.
豆腐好入味, 調味正.
蠔仔飽滿, 鮮甜多汁, 味道鮮美.
 配以魚露,  真滋味. 口感豐富, 非常滿意.
接着是 潮州沙茶炒牛肉, 選用芥蘭做配菜, 正合我們心意.
芥蘭嫩綠, 炒得時間剛好.
潮州粥,  煲得軟綿綿, 好滑.
食物用料已揀選, 好食好味,  廚師廚藝有水準, 地方好坐又乾淨, 價錢唔貴, 合經濟原則.  今晚食得好開心,
商場有停車場, 食飯免費泊車.  非常好.