2021-12-03
初嘗潮洲滷水鵝相對傳統的鹵水飯店,日日香鵝肉相隨乾淨企理。除了一啲鹵水飯、拼盤,仲有一啲潮洲特色嘅小菜。糾結左好耐有咩揀好,最後都係叫左鵝➕豬。我哋兩個人女仔一共點左一個鹵水飯、鹵水拼盤、額外加一個飯。雖然定價有少許貴,但係都值得食。特別鹵水鵝皇飯$138(鵝腸、鵝肝、鵝片、鵝蛋,鵝腎)。如果唔鍾意食飯仲可以轉米粉、河粉 、賴粉。包一杯飲品。除了鵝腸大量,鵝蛋半隻,其它全部大概每人份量都有兩片。鵝腸好爽口、唔需要配搭醬汁都可以好好味😋其它可以沾啲啲醬汁,味道更加鮮。金牌滷味拼盤$128(豬大腸、豬耳、紅腸、豬腩肉,豆卜、鹵水雞蛋)份量差唔多足夠三個人食,食多左會覺得有啲鹹,我哋加配左一個飯,一個飯足夠兩個人share,女仔應該係食唔曬一個。我自己本身唔食豬大腸擔心有味,朋友話好好食,就試下,發現係完全唔會有豬大腸嘅騷味,而且鹵水味好足夠。
特別鹵水鵝皇飯
雖然定價有少許貴,但係都值得食。
特別鹵水鵝皇飯$138
金牌滷味拼盤$
(豬大腸、豬耳、紅腸、豬腩肉,豆卜、鹵水雞蛋)