2019-05-27
今日約咗同學仔傾project﹐嚟到呢間冰室食tea。近年香港興懷舊,好多冰室重現,但有d只有冰室之名,並冇冰室之實。呢間冰室算是外由外表至內部裝修、至餐牌設計都有七八十年代的完素,亦不乏影相打卡位。而食物,就新舊fusion﹐賣相同味道都不錯。同學仔點咗個茶餐手打牛肉煎蛋漢堡伴薯條,飲凍檸茶、至於我就食雞扒芝士撈丁跟丹麥多士,加配綠茶雪糕紅豆冰,另外叫咗份瑞士雞翼share。漢堡送上,大陽蛋就放在漢堡扒之上,煎得好完美,所以畫面好吸引。 由於太陽蛋咁完美,連埋個包一齊咬,立即出現一個蛋、肉模糊嘅情景。蛋黄汁混和了漢堡扒,蛋香提升了肉嘅味道,亦沾了在面包上,是juicy的美味。呢個質素的茶餐$52真係唔錯wor。而個撈丁,嚟嘅時候,有d嚇親,因為d芝士淹沒咗塊雞扒同個d丁! 估佢唔到咁澎湃! 趁熱撈埋咁食,芝士味等別香濃。雞扒煎得皮脆肉嫩,另外仲有d切粒嘅彩椒,呢個撈丁一d都唔單調。丹麥多士烘得酥香可口,配埋撈丁食,其實都好飽。雪糕紅豆冰有3種雪糕口味可選,我當然揀我飛佛-綠茶,估唔到綠茶味都幾勁。紅豆有近半杯,真係足料。瑞士雞翼整得幾好,色水靚靚仔仔,肉質、咸甜都剛好。食完茶餐,充滿
丹麥多士烘得酥香可口,配埋撈丁食,其實都好飽。
瑞士雞翼整得幾好,色水靚靚仔仔,肉質、咸甜都剛好。
食完茶餐,充滿能量,做project都醒神d。