2019-01-07 600 瀏覽
今日朋友邀請到銅鑼灣食湘菜, 三人行一齊去食午餐, 一齊大家分享, 地點: 銅鑼灣 京都廣場, 湘聚漁樂圈,  入門佈置有中國特式, 好欣賞 !餐廳面積大, 落地大玻璃窗旁設有高枱及吧凳, 好潮.  適合年青人.另外有方桌長檯, 好大眾化,中央又有特式長餐檯, 忙碌的時段不怕無座位.  這張檯好靚, 可以邊食邊欣賞也有私隱度高的 VIP 房.餐牌項目不少.   有湯, 小吃, 涼菜, 飲料.  並有招牌菜多款, 土雞, 水煮魚..........餐牌選擇好多, 花多眼亂.特價午餐供應時間, 由一點至四點.  套餐有 15 款, 可選辣度:大, 中, 小辣.  價錢由 $52-88-.   每款配白飯. 好經濟.重有漁樂圈必食的 新鮮魚湯米缐, 自家現劏現熬制. 侍應生開茶迅速, 水滾茶靚,小食: 辣椒蘿蔔乾, 開胃小食.我們點了三款.  蘿蔔乾炒腊肉套餐, 配白飯惹味湘菜好地道.   腊肉炒得香, 又吾肥,  炒得有鑊氣, 蘿蔔乾甜甜地好好食, 真滋味. 梅菜扣肉配白飯梅菜豬肉本來是源自北方, 因為北方天氣比較凍.  後期由客家人再發揚出去. 豬肉選材是半肥瘦五花腩,  扣肉唔會太肥,
另外有方桌長檯, 好大眾化,

也有私隱度高的 VIP 房.
餐牌項目不少.   有湯, 小吃, 涼菜, 飲料.
價錢由 $52-88-.   每款配白飯. 好經濟.
重有漁樂圈必食的 新鮮魚湯米缐, 自家現劏現熬制
侍應生開茶迅速, 水滾茶靚,

小食: 辣椒蘿蔔乾, 開胃小食.
我們點了三款.  蘿蔔乾炒腊肉套餐, 配白飯
梅菜扣肉配白
豬肉選材是半肥瘦五花腩,  扣肉唔會太肥, 夠酥香. 送飯一流.   如果梅菜加少甜會更好.
魚粉稻田禾花魚,
食湘菜, 魚係好重要嘅一員, 所以一定要試.
上檯夠熱, 大大碗.  有三條煎香禾花魚, 伴有大白菜, 蔥, 芹菜末,  冬瓜片.
魚湯底, 鮮香濃甜,  魚有些細骨, 魚肉嫰, 啖啖鮮味,  煮嘅時間控制得好好, 魚肉唔會老.
米缐好滑, 自家現劏現熬制而成,  瓜片好清甜, 真係唔錯 , 三人一起, 完全吃清光.
下次要試招牌菜....土雞, 水煮魚.   食材煮得好好味, 價錢平, 唔想食太辣可以揀小辣.  下次輪到我請朋友再來.