2023-03-19 450 瀏覽
首先要讚讚Adam 師傅,每道菜都細心講解睇得出成個menu都有諗過度過 尤其係味道上嘅組合 有堅持~! -15道 lunch omakase 熒光魷魚海膽魚子茶碗蒸所有材料都新鮮 魚子味唔會太鹹(師傅都有講唔希望食材過鹹) 但蒸蛋反而無咩蛋味 其他材料搭救 -炸蔬果配豆腐薯蓉炸得啱啱好 有返蔬果入面嘅水分 粉漿薄薄一層 好似蒸熟入面嘅嘢食咁 配埋豆腐薯蓉頗清新 -石垣鯛薄切食前兩道菜就準備定 師傅話會更貼近人體溫度石垣鯛新鮮 呢道菜要慢慢咬 越咀嚼會慢慢變成煙靭嘅感覺 魚味亦會越嚟越出 -刺身 魷魚 赤貝 北寄貝 牡丹蝦北寄貝好新鮮 海水味好重 配埋岩鹽食有多層次嘅鹹味 大推牡丹蝦配燒蝦膏 烤過嘅味再加埋蝦膏嘅甘 餘韻悠長-赤海膽 配紫菜 份量非常多 品質唔錯 飽滿鮮甜 -燒饅魚師傅切咗幾十刀 無切爛魚肉之餘切碎晒啲小骨 大啖肉非常滿足 配埋加咗魚去熬嘅醬汁都幾醇厚-吞拿魚 中拖 頸拖 醬油漬赤身師傅用比較淡味嘅醬油去漬赤身 漬嘅時間比坊間短 入口非常滑 醬油味個人認為啱啱好-火炙金目鯛火炙赤鯥肉質無金目鯛咁紮實 無咁香 相對清新火炙喜之次喜之次嘅油香最特別 三件火炙我最中意呢件-
首先要讚讚Adam 師傅,每道菜都細心講解
15道 lunch omakase

熒光魷魚海膽魚子茶碗蒸
所有材料都新鮮 魚子味唔會太鹹(師傅都有講唔希望食材過鹹)
但蒸蛋反而無咩蛋味 其他材料搭救

伊達卷 質地鬆軟唔會痴牙 甜度適中
手卷
天婦羅碎 漬蘿蔔碎 蔥花 吞拿魚
師傅用火槍燒出吞拿魚油再滴落壽司飯 未食已經聞到非常香
入面嘅漬蘿蔔中和返魚油 唔會覺得好滯 但個人就唔太中意加埋天婦羅碎
魚湯麵豉
非常濃嘅魚味 麵豉亦係師傅自己調教