今次介紹是一間走日本明治x西洋風格的樓上餐廳。餐廳分成3個區域 — 喫茶咖啡室 (一入門口就係啦,要網上訂枱先有機會坐,因為只得2張枱)、主餐廳和日式酒吧 (最入面)。午餐時段有供應多款和風洋食午市套餐 (主食配餐湯),小食,甜食和飲品。先分享午餐主食、小食和飲品,下篇文才分享甜食。Wagyu Beef Pasta Bolognese (HK$168).意粉的軟硬度剛好,也會掛上好多和牛肉醬.多牛肉粒,牛味濃,我喜歡食呀~Omurice with Wagyu Demi-Glace Sauce (HK$168).雞蛋煎得半熟奶滑,幾香蛋香.同事話整體味道唔錯,好多燒汁,反而和牛粒得幾粒咋,俾多幾粒可以嗎?Classic Mentaiko Pasta (HK$168).主角是意粉上面的福岡明太子和紫菜同紫蘇片,撈勻晒一齊食,味道豐富帶有層次感,微鹹、微辣,再配搭意粉的軟硬度適中的口感,不錯👌🏻Karaage (跟套餐 +HK$30,單點 HK$78).雞肉外表酥脆內裡軟滑多汁,必點埋蛋黃醬一齊食Deep Fried Baby Shrimps (跟套餐 +HK$30,單點 HK$88).啲

2002 瀏覽

.意粉的軟硬度剛好,也會掛上好多和牛肉醬
.多牛肉粒,牛味濃,我喜歡食呀~

Wagyu Beef Pasta Bolognese

.雞蛋煎得半熟奶滑,幾香蛋香

Classic Mentaiko Pasta

Karaage (跟套餐 +HK$30,單點 HK$78)
.雞肉外表酥脆內裡軟滑多汁,必點埋蛋黃醬一齊食

Karaage

.啲BB蝦炸得脆口到可以連蝦殼一齊食,調味幾好
.配有沙律菜

Deep Fried Baby Shrimps

蘑菇忌廉湯
.這個餐湯好高水準, 濃厚同時有好多蘑菇碎粒

蘑菇忌廉湯

Lotus Latte (HK$54/熱, HK$59/凍)
.可以免費轉脫脂奶,也可以+HK$4轉燕麥奶
.我杯熱飲版,拉花有點不完美😒
.不攪拌飲一口會覺得是普通latte,攪拌之後,把杯底的lotus餅漿攪勻,即刻正好多
.同事杯凍飲版,賣相靚好多😍,上面仲有好多鮮忌廉和lotus餅碎粒,佢話飲完好飽😌

Lotus Latte

Signature Monogram Strawberry Shortcake (HK$78)
.我一直都被這款蛋糕吸引住,今次終於食到啦😍
.最吸睛的是蛋糕面上的新鮮日本草莓,排列成日本 “Uroko” 傳統圖案,一定係食先
.之後就係食左右邊的 Ruby Red 朱古力片,甜甜的
.草莓下面原來有好多層,有好軟綿綿的香草海綿蛋糕,中間有一層滿滿草莓甜的草莓啫喱,之後是creamy的鮮忌廉,最底層是杏仁餅底,就是沙餅的口感
Matcha Yuzu Cheesecake (HK$61)
.呢款不在餐牌上,係是日蛋糕款式喔
.濃郁的抹茶配清香帶微酸甜的柚子,幾夾喎
.芝士蛋糕口感好輕盈和綿密

Signature Monogram Strawberry Shortcake   &  Matcha  Yuzu  Cheesecake
2022-04-27
Classic Mentaiko Pasta
Karaage
Deep Fried Baby Shrimps
Lotus Latte
  • Signature Monogram Strawberry Shortcake