2021-06-22
後街牛排今日開完會,經過灣仔,想食吓牛排,一搵OR, 就見到附近有間好評餐廳,一於walk in 去試一下,由於今日落雨,時間又係12點,我係第一個客人,好在 walk in 都有位,下次黎最好 book 定位先。一入去就被全店既裝置吸引住,有好多同路人既擺設,食得好自在,安心;尤其是今日係6月22號,可以有選擇去支持/幫襯你想支持嘅舖頭,都唔一定有得揀....,所以要用好味,有良心既食物去鼓勵自己。前菜有凱撒沙律,蘑菇湯,水準一般以上;但果塊多士超級脆口,雖然唔係最熱,但如果可以再叮一野先上枱會好好多。到主菜上場,一見到個份量就知道要食下午茶先得,不過入到口就知值回票價!上菜時有3款不同嘅醬汁,有芥末醬、生蒜蓉同岩鹽,不過侍應都會建議你先食咗原味先。件牛腰扒,四面煎封,鎖緊晒所有嘅肉汁係裡面,順住牛扒紋理去切開去,一切開件牛扒,都只有有少許血水流出,剛剛好。入口既口感非常之好,唔會好似食和牛咁太油膩,真係會食到件扒未身既肉味。另外,呢個部位無油花,會俾西冷更加有口感。