今日同閨密去荃灣行街,行過見到間餐廳裝修好靚好多公仔,就坐低醫下肚,原來唔止環境,食物都好出色啊!!餐廳係荃環愉景新城,由地鐵站出口行過去十分鐘左右就到,位置方便又易搵店舖裝修以卡通公仔做主題,童真嘅佈置好吸引小朋友嘅目光,經過門口都忍唔住回頭望多兩眼店舖門口放佐一個大大嘅蛋糕櫃,擺放佐各款精緻嘅蛋糕,真係好想每款都試一啖餐廳環境出色,食物質素同樣值得一讚餐廳係用半自助式經營,要先到收銀處點餐,侍應服務態度認真抵讚菜式、甜品各樣都解釋得好詳細,晚餐有set dinner 二人餐選擇,有湯、沙律、主菜、餐飲,跟埋甜品,價錢先188,咁抵緊係揀呢個啦先嚟一個南瓜湯,入口滿滿嘅南瓜蓉,質感細滑,夠晒creamy每啖都散發出濃濃嘅南瓜味,最重要嘅係,夠熱度啊再嚟一個煙三文魚沙律,份量好多,大大碟沙律將我地嚇呆煙燻過嘅三文魚帶有陣陣咸味,肉質結實,煙燻味濃與清新可口嘅沙律配合得天衣無縫,醒神開胃主菜印尼炒飯,上菜時熱辣辣,即叫即炒,份量都幾多,炒飯材料有蝦、雞肉、肉碎等,飯上面舖上佐一大隻太陽蛋同幾塊蝦片,最欣賞係飯炒得好乾身又不油膩,炒飯用既秘製醬汁甜甜辣辣,食完一啖又一啖再嚟個大大份娘惹咖哩
今日同閨密去荃灣行街,行過見到間餐廳裝修好靚好多公仔,
就坐低醫下肚,原來唔止環境,食物都好出色啊!!

餐廳環境出色,食物質素同樣值得一讚

每啖都散發出濃濃嘅南瓜味,最重要嘅係,夠熱度啊
再嚟一個煙三文魚沙律,份量好多,大大碟沙律將我地嚇呆
煙燻過嘅三文魚帶有陣陣咸味,肉質結實,煙燻味濃
與清新可口嘅沙律配合得天衣無縫,醒神開胃

主菜印尼炒飯,上菜時熱辣辣,即叫即炒,份量都幾多,
最欣賞係飯炒得好乾身又不油膩,
炒飯用既秘製醬汁甜甜辣辣,食完一啖又一啖

再嚟個大大份娘惹咖哩雞pizza,pizza烤得脆身,
餅底嘅醬汁用上秘製既沙嗲咖喱醬,馬來味極濃,
加埋粒粒雞肉同一層薄薄嘅芝士,一啖咬落去,
層次豐富,十分惹味,係我食過最特別嘅一個pizza

見隔離枱碟薯條賣相好吸引,我地再叫多佐個炸薯條配蜜糖芥末
呢道菜絕對係成晚嘅重點之作,薯條炸得脆口又唔乾,
外脆內軟,食得出係用上好多薯仔磨成嘅薯條,
同坊間只有炸粉味嘅感覺好唔同,啖啖薯蓉,十分滋味

甜品我揀佐栗子雪芳蛋糕,舖在蛋糕上的栗子蓉質感幼滑甜美,
入面的栗子蓉配上軟綿綿嘅雪芳蛋糕,甜而不膩,
睇落平凡嘅蛋糕,食落一啲都唔平凡

招牌雞蛋仔,咁得意點可以唔試,雞蛋仔上面用佐可愛嘅公仔,
造型係一粒男仔一粒女仔,好盞鬼過癮,濃濃嘅蛋香同牛油味,
又唔會太甜,粒粒脆口,咬落卜卜聲,
蘸埋酸酸甜甜嘅士多啤梨醬,好fresh嘅感覺啊
2017-11-06