2022-08-14 100 瀏覽
旺角站📍潮州鹵漢大飯店-間唔時就想打邊爐既癮又起,今次試下呢間潮州鹵漢大飯店,主要係而家有二人同行一係半價優惠😂120分鐘海鮮牛肉火鍋任食一去到女朋友就出去巡下有咩熟食😋有潮式拼盤、炸物、蒸海鮮、小炒等等。推介胡椒咸菜豬肚湯,夠重胡椒味,驅寒健脾,而且好多料😋未打邊爐都飲左兩碗!另外仲有鹵水鵝件、鹵水薰蹄,一份份用保鮮紙包好,幾衛生。蒸海鮮就要睇運氣,都幾好彩分別試到蒜蓉粉絲蒸蠔同剁椒蒸青口😍十分惹味(不過好快比人掃晒,呢個真係睇運)打邊爐之前試埋個潮汕汁醃🤪分別有蟶子、花甲、海蝦、三文魚、墨魚仔、魚生同埋蟹,超級豐富。海鮮醃得入味,微辣多蒜,幾開胃。食完之後d牛都仲未黎🤔用qr code落單好處就係可以睇返,點知原來未禁傳送訂單🤥唔怪得等極都未黎🤯😂打邊爐湯底都有好幾款,有招牌鹵水鍋、皮蛋芫茜鍋、特色麻辣鍋 、清雞湯鍋、秘製沙嗲鍋同豬肚金湯花膠雞鍋(加$98)。如果要鴛鴦鍋加$48。我地就試左招牌鹵水鍋。鹵水鍋幾香鹵水味,食落有種幾醇既感覺,完全唔洗加任個醬汁都夠晒入味🤪👍🏻本身個鍋有少少豬紅、鹵豆腐。肉類方面,order左澳洲草飼黑安格斯肥牛、特級封門柳、安格斯牛小排、精選和牛。牛
旺角站📍潮州鹵漢大飯店

120分鐘海鮮牛肉火鍋任食

肉類方面,order左澳洲草飼黑安格斯肥牛、特級封門柳、安格斯牛小排、精選和牛。牛肉overall質素唔錯,牛味濃,薄切,油脂分布均勻。

另外要左鴨血、手切脆鯇魚片、海蝦、蜆、手打黑松露墨魚滑、響鈴、山根等等。脆鯇魚片爽口彈牙👍🏻海蝦都新鮮爽口,d肉唔會霉🦐黑松露墨魚滑幾香黑松露味,而且口感彈牙👍🏻

外面有自助區,丸類、菜類等等任君選擇。比較特別既配料有花雕醉雞片、豬肚、豬皮 (大大片)、鵝腸、潮汕牛丸等等。另外仲有潮州伊麵,超igable,食落就似幼麵質地,不過同個湯底都幾夾👍🏻

野飲方面,有各式冷泡茶(自家製)、汽水,款式唔算太多。但有Hoegaarden rosee😍出面買最平都$8一枝!當然往死裡飲🍻🍻

由於食得太飽,甜品都冇咩位食,見到出面有反沙芋都食唔落了😂😂🙏食左杯雀巢雪糕🍦,女朋友就食條雪條。

環境方面,濃濃既中國風裝修,好似真係去左大陸既飯店咁。鮮紅顏色為主調,配上大大既燈籠🏮、摺扇等裝飾,喜慶味濃。座位間距適中。另外餐廳既碗筷都好有特色。

平日早去就多數唔洗排隊,不過一到7點幾都全場滿座,建議book定位先🤪而家做緊優惠:9月30號之前,4人同行1人免費,2人同行就一人半價,可以一戰🔥