2018-03-17 30 瀏覽
今日收工經過元朗形點,呢個商場真係好大,行到腳軟想搵間餐廳醫肚,見到金田家,就坐底嘆碗拉麵先。一坐低就叫咗一個激辛拉麵,追加溏心蛋,友人叫咗一個黑豚拉麵,同樣追加溏心蛋同黑豚叉燒。激辛拉麵果然好辣,個種辣係辣椒粉嘅粉,並未至於不能入口,反而增加咗拉麵湯底嘅層次。而且中間有一球辣醬肉碎,本身肉碎已經好濃味,所以必須同湯頭撈勻,咁樣就剛剛好。腩肉叉燒比黑豚叉燒稍為厚些,味道帶少少甜,本人比較喜歡黑豚叉燒入口溶化的感覺。金田家既拉麵好彈牙,溏心蛋既賣相不單止好,食落又香又嫩滑,食到令人難以忘懷!餐廳坐得頗舒服,店員有禮貌,上菜速度快,拉麵有獨有特色,很值得一試,有機會會再來幫襯。

腩肉叉燒