2009-03-14 36 瀏覽
同父母睇完醫生,巴士直達旺角新世紀,諗住去到邊食到邊;去到lift口,都唔知食乜好,諗無可諗就不如去潮樓啦,搭lift上6樓,一出就見到湘川滬大大隻字做特價,仲要係半價,即時轉太……當時11點幾,得幾枱人,招呼尚算ok,我地叫左人蔘烏龍……嘩﹗乜嘢黎架?人蔘擺烏龍呀?d茶葉真係唔得呀,唔夠人蔘味,d茶葉亦苦;要加左好多次水之後,先叫好飲d﹗老豆同我負責tick嘢食,話易係湘川滬,唔明點解又會有粵式點心?不過佢個蝦餃同泰醬蒸茄子都好好味,有驚喜﹗另外,我地仲叫左小籠包、醉雞、素鵝、肉絲拉麵、鳳爪、春卷;整體而言,佢d嘢都ok,雖然唔會話好好食或者一試難忙,但係又唔係差﹗我個人推介就係醉雞,個酒味調得好好,只係甜左少少;d雞亦入味,又唔會話雪到見到肥膏,食落口都依然好滑,抵讚﹗另一樣要讚的就是,佢12點前入坐都半價,真係抵食,仲要星期一至七都係。

人蔘擺烏龍真出事
推介