餐廳: 何車車仔麵 (大南街)
資訊:

何車車仔麵係一間算係港日Fusion嘅特色車仔麵,因為佢哋嘅餸有唔少日式嘅元素,例如關東煮、日式叉燒、唐揚炸雞……餸嘅款式同種類都算多,仲可以揀配湯麵、撈麵或者菜底,鍾意食辣嘅朋友仲可以加佢哋嘅秘製辣汁、咖喱或者麻辣~何車嘅總店開喺界限街,之前已經見到好多人推介,但因為位置唔太就腳,所以一路都無去試,12月頭嘅時候佢哋開咗大南街嘅分店,所以我哋終於的起心肝去試吓~當晚係平日夜晚7點左右,雖然前面有6-7人,但等咗唔夠10分鐘就有位~ 偏舖頭嘅裝修行日系簡約風,雖然座位都排得算密,但由於門口較大,都幾通風,唔會焗促~•📸 自選車仔麵 (河粉、燒豬頸肉、日式叉燒、糖心蘿蔔) $51河粉係偏幼但厚身啲,食落更有咬口,亦都無咁易爛~ 因為好多時食車仔麵嘅河粉都好易夾兩夾就粉碎,呢間嘅就唔會!👍🏼湯底我揀咗鹵水汁+腩汁兩溝,飲落幾清,味道偏甜,又唔會好口渴,同啲餸/河粉都幾夾🤤🥢 日式叉燒 $15🥢 糖心蘿蔔 $11日式叉燒切得比較薄身,亦都偏細塊,但一食就幾有驚喜,因為日式醬油味好濃,成塊叉燒都好入味,而且肥瘦均勻,一啲都唔乾唔韌😋蘿蔔煮得好腍,完全無渣,仲要煮得好甜好入味🤩 扣分位係呢兩款

自選車仔麵

🥢 日式叉燒 $15
🥢 糖心蘿蔔 $11
日式叉燒

蘿蔔煮得好腍,完全無渣,仲要煮得好甜好入味🤩 扣分位係呢兩款餸嘅份量都唔多🙈
糖心蘿蔔

🥢 燒豬頸肉 $15
燒豬頸肉係其中一款幾多人推薦嘅餸~一上枱食第一嚿係幾香口,但之後浸湯耐咗再食就變得比較普通,可能叫另上或者跟撈麵會好少少~ 而且個豬頸肉有少少乾柴,好重五香粉味,個人嚟講都係比較鍾意香茅/蜜汁味嘅豬頸肉多啲🤣
燒豬頸肉

📸 蒜油蝦子撈麵 (燒牛舌芯、牛肚、豬紅) $57
蒜味好濃郁但偏甜,整體味道略嫌單調,食到尾仲有啲太油膩,可能加少少咖喱汁/麻辣汁會惹味啲😛 蝦子份量都多,但由於係擺咗啲餸上去先再灑上蝦子,所以啲麵都唔算沾到好多蝦子😕
蒜油蝦子撈麵

🥢燒牛舌芯 $15
呢個燒牛舌芯估唔到會有啲驚喜!😳 雖然睇落有啲薄,但咬落仲食到牛舌嘅爽口口感,而且燒得幾香,又有牛味🤤 真係幾正~
燒牛舌芯

🥢牛肚 $15
🥢豬紅 $12
牛肚滷得好腍好入味,而且完全無內臟嘅腥味🤤
牛肚

豬紅係朋友食嘅,朋友話豬紅好入味,口感幾滑,而且無臭味,算係食過其中一間最好食嘅豬紅!

🥢 唐揚炸雞 $14 (加餸之一)
呢個其實係車仔麵加餸之一,但因為係另上所以就分開咗影~
炸雞炸得乾身,炸衣好薄,而且係連雞皮咁炸,啲雞皮都炸到脆卜卜,好香口,配埋唔算辣嘅芥末籽醬,都幾惹味😋 但雞肉嘅肉質稍乾,扣咗少少分~
唐揚炸雞

🥢 炸媽媽餃 (3粒) $15
媽媽餃其實係細細隻嘅韮菜餃,餡料都算飽滿,都幾香韮菜味,雲吞皮炸得好脆👍🏼 配咗個疑似係黑松露蛋黃醬(因為有啲黑色粒粒嘅),但蛋黃醬味好濃,無乜黑松露味~ 其實蛋黃醬好似同所有炸嘢都好夾😜 整體嚟講可以一試~
炸媽媽餃

🥢 白玉烏龍茶 $17
佢嘅餘韻好甜,甜到有陣好似羅拔臣啫喱啲甜味😂 烏龍味唔夠香,唔係太啱我口味🙈
白玉烏龍茶

自選車仔麵