2018-11-20
式Fusions 今日跟女朋友去灣仔行下,因為聽說利東街那邊有英國倫敦的燈飾,所以便去那邊看看燈飾,當做pre Christmas ,感受下倫敦的聖誕氣氛。 睇完就係附近行下揾下晚餐食什麼好,走下走下比我見到間叫「Kong」的餐廳,起初以為是玩食字,同King Kong有關 ,走近睇先知原來是間港式fusions 的西餐廳,我是没有怎麼食過fusions菜,還要是港式的,所以就跟女友走進去試試。 入去餐廳的佈局比較像西式bar and restaurant 的感覺,没有很寬敞但算是舒適自在。 餐牌設計幾特別,但原來最特別是餐牌入面的菜式,叫Angry Cauliflower 的豆瓣醬浸椰菜花、叫McDull的糖醋豬楠塊等,一看就知這是家玩味的港式Fusions西餐廳。 最後我跟女友分別叫左McDull、Crispy Prawn Angel Hair(龍蝦汁雙面黃)、Mama Mia(西瓜.米酒),McDull就係豬腩肉食落外脆內軟,配埋糖醋汁酸酸甜甜好易入口。 Crispy Prawn Angel Hair就更加驚喜,好濃的龍蝦汁和大大隻King Prawn,上枱時仲會點火,食落有少少
最後我跟女友分別叫左McDull、Crispy Prawn Angel Hair(龍蝦汁雙面黃)、Mama Mia(西瓜.米酒),McDull就係豬腩肉食落外脆內軟,配埋糖醋汁酸酸甜甜好易入口。 Crispy Prawn Angel Hair就更加驚喜,好濃的龍蝦汁和大大隻King Prawn,上枱時仲會點火,食落有少少酒味,連炸麵食另有一翻風味,大力推薦。 最後的Mama Mia,是一杯cocktail ,入口酒味不會太多,加埋少少西瓜味和米酒味,雖然味道不太特出,但性在易入口,好適合女仔。