2025-07-03
港式𝚇斯里蘭卡菜𝚃𝚑𝚎 𝙲𝚊𝚙𝚝𝚊𝚒𝚗‘𝚜 ⚓️🚢環境幾開陽同埋幾闊落,但係位置唔算多,不過呢啲位置通常都係比較着重外賣😌加上價錢其實真係幾親民,性價比好高!人氣雙皮奶雞蛋仔配咖喱雞超級新穎嘅做法,完全冇諗過雞蛋仔都可以配咖喱,一開頭仲覺得好似怪怪地咁但係食落又覺得幾得意幾好食😋套餐既模式,自由配搭🤍船長特色雞蛋仔咖哩餐⚓️我就揀左雞蛋仔配黃油雞肉咖哩 $𝟽𝟾雞蛋仔外脆內較,咬落去滿滿既雙皮奶,好特別,因為雙皮奶嘅味仲更加帶出咗雞蛋仔既香👍🏻咖哩味香濃,微微既辣,雞肉非常嫩,旁邊仲會有少少嘅沙律菜船長招牌餐⚓️船長慢煮雞胸《叉燒》 配椰菜花飯$𝟼𝟾本身以為雞胸會好柴好乾身,但係佢用咗慢煮嘅方法令到佢好腍,好入味,再加上用咗叉燒嗰個甜甜地嘅汁,唔知以為自己真係食緊叉燒🤣🤣另外我揀咗椰菜花飯,呢個真係勁特別,其實佢完全冇任何嘅米,用左全椰菜花整,將佢做到好碎,然後炒飯嘅形式上,所以其實幾健康!招牌雙皮奶🍼$𝟸𝟾雙皮奶好香濃,又滑,好出色!同埋都幾大杯下🤣🤣店內除咗都有啲特色咖啡豆選擇同埋𝚘𝚛𝚐𝚊𝚗𝚒𝚌茶比你揀,咁我就揀咗有啲檸檬芒果,而朋友就揀咗茉莉花茶相對會偏淡少少,但係好清,好熱嘅時候真係好
𝚃𝚑𝚎 𝙲𝚊𝚙𝚝𝚊𝚒𝚗‘𝚜 ⚓️🚢
人氣雙皮奶雞蛋仔配咖喱雞
套餐既模式,自由配搭🤍
船長特色雞蛋仔咖哩餐⚓️
我就揀左雞蛋仔配黃油雞肉咖哩 $𝟽𝟾
咖哩味香濃,微微既辣,雞肉非常嫩,旁邊仲會有少少嘅沙律菜
船長招牌餐⚓️
船長慢煮雞胸《叉燒》 配椰菜花飯$𝟼𝟾
招牌雙皮奶🍼$𝟸𝟾
雙皮奶好香濃,又滑,好出色!同埋都幾大杯下🤣🤣
相對會偏淡少少,但係好清,好熱嘅時候真係好解渴👍🏻
中環分店係主打港式𝚇斯里蘭卡菜
📍中環砵甸乍街45號The Steps ‧ H Code地下2號舖
九龍城店就會主打番偏向英式
📍九龍城啟德協調道2號AIRSIDE G樓G014號舖