2017-01-17
太古城新開既food court(TREAT)又多左唔少新餐廳,今日就同柑太一齊去試下,柑太點左另一間餐廳既意粉,我就選擇左Hong Kong Daily既西冷牛扒,因為包飲品,加多3蚊轉凍檸茶首先介紹下個環境,原址其實係北京樓(現在北京樓畀人搬左去對面),所以可以食野既空間都好大,有幾間唔同食肆選擇(其實都係港式為主,都有日意越式配搭),坐位總數量過百,不過幫襯人客太多,記得要先搵坐位,否則食物到左都無得坐低食。裝潢以天然木色為主體,以木傢俱伴隨,等人用餐時更有放鬆的感覺,但場內空氣流通不足,感覺頗為焗束。好多餐廳都提供外賣服務,全部都好環境以紙盒盛載,而點菜方面,亦已為自助點菜,先係顯示器上選菜,然後再選擇用八達通或者可以有NFC功能既信用卡畀錢就得,如果兩樣都無,就可以Print張單出黎,自己去收銀畀錢。畀完錢就去畀單職員等叫餐。由於點牛扒既客人唔少,所以佢地似乎以集中處理方式,每次一煮就煎幾份牛扒出檯面,所以等候時間都畀我預期中耐,柑太既意粉食晒,我份牛扒先到手。牛扒到手後,發覺原來係自己加醬汁,都好既,如果佢地幫你加左汁先,你就要囉住爆到七彩既鐵板四周圍行,你忍到唔彈手,都有
畀完錢就去畀單職員等叫餐。
紐西蘭西冷牛扒
牛扒燒得幾好,肉質未到最上乘,燒功補救晒,食落煙韌有咬口,但不會太難咬開,切開時,睇到剛剛好的medium-rare,西冷上還保留了少許肥糕及牛筋位置,可以讓較乾身的西冷錦上添花。以平民價錢試到了不錯的手藝,難怪有這麼多食客會選擇這道菜色呢。
紐西蘭西冷牛扒
用膳完畢後,再到Hong Kong Daily觀看他們的餐牌,發覺他們仍有很多不同種類的港式美食,價錢相宜(牛扒已經是最貴的菜色),我與柑太已經決定下次再試一試他們的西班牙午餐肉煎雙蛋飯呢。
題外話/補充資料:
四周空氣流通不足,溫度變化大,小心焗暈