2020-08-12
今日同拍檔去左葵興九龍貿易中心(KCC)見客,在二樓諗住搵間茶記快食,估唔到有意外驚喜,心想一定要在這出post同大家分享一下。以茶記來說,裝修絕不馬虎,綠色格調配以彩色霓虹光管,別具懷舊感覺!而且地方乾淨整潔,座位亦留有空間,不會像一般茶記擠逼得連公事包都要放在腳上進餐!門囗旁更附設一個外賣小區,售賣類似路邊的街頭小吃,風味不足!我們二人點了兩個餐,待應推介加$38更有滋補燉湯,咁抵當然唔執輸要試吓啦!先講個燉湯:紅棗圓肉花菇螺頭燉豬𦟌,火喉十足,鮮甜得來帶濃烈的花菇香味,每碗湯都有三大隻花菇同兩粒螺頭,非常足料!特濃牛乳炒滑蛋义燒蝦仁雙併飯:牛乳炒蛋非常嫩滑juicy,蝦仁爽囗,义燒鬆化,加埋個牛乳獻汁,無得彈!滋補藥膳牛腩配白飯:配以北芪、當蔘、杞子、紅棗等藥材燉牛腩而成,藥材味很濃,蘿蔔同牛腩均吸盡藥材精華,非常入味,而且牛腩軟硬適中,絕對是普通茶記不會食到的飯款,如果不是叫左燉湯,基本上呢個可以當湯飮埋!😁😁
紅棗圓肉花菇螺頭燉豬𦟌
特濃牛乳炒滑义燒蝦仁雙併飯