2018-08-11 100 瀏覽
自己其實都好鍾意食港式雲吞粉麵,以前中學嘅時候成日都食,但係而家就冇乜有呢啲地方食粉麵。今日專登嚟呢度試吓正宗香港人鍾意食嘅雲吞河魚蛋麵懷舊一下香港本土風味亦都懷念以前係中學嘅日子。一入到鋪頭見到鋪頭細細但係麻雀雖小五藏俱全,裝修非常之別緻,大大幅香港傳統小食壁畫呈現眼前,所以感覺令人食指大動之餘又帶點懷舊嘅香港風情,裝修亦都令人更加鍾意,留喺呢度覺得好親切好懷舊。唔講咁多即刻叫咗最鍾意嘅魚蛋麵,揀咗粗麵,因為覺得會更加有質感。我覺得湯底非常之清甜非常之配合港式風味鹼水麵嘅特質,麵嘅質地非常之爽口,自己對鹼水麵嘅標準就係要爽口,咁就會非常之鍾意,感覺乾淨俐落。 另外再食多個狀元及第粥先,非常足料好豐富,尤其是啲粉腸好容易咬同埋啲豬膶特別爽口,質地好特別都幾好味。經過今日更加懷緬我係中學時期食粥粉面嘅時光,希望多啲人識得欣賞。