2022-08-09 257 瀏覽
上個禮拜試咗上水貨舖嘅科學園沙律,今次回訪就試下佢哋嘅kebab (土耳其捲餅)同埋飲品!!🌯Curry beef brisket kebab 咖喱牛腩卡霸💰62 佢哋嘅卡霸係用科學園沙律菜製作,搭配港式咖喱,薯仔同牛腩都好淋好入味😋另外配料有紫洋蔥、三色椒、青瓜、紅蘿蔔、parmesan cheese同埋果仁碎,有多重口感!牛腩食到底都仲有👍🏻略嫌咖喱汁令到餅皮淋咗啲,如果醬汁杰身少少應該更好😆·🌯Local veggie hummus kebab 本地菜鷹嘴豆泥卡霸💰65 呢個係蔬菜口味,配料一樣嘅;鷹嘴豆本身有豐富嘅蛋白質,降血糖又減重🧆雖然係素食但係唔會有嗰浸草青味,另外都有少少醬汁,幾惹味🤭(最外層嗰個包裝高咗啲,攞個kebab出嚟嗰陣要啲功夫😹)🍹Honey & dragon fruit emerald oolong 蜂蜜鮮火龍果翠玉烏龍💰37 🔎Bewater茶類飲品都會用原片茶葉,唔會用茶精;水果每日新鮮準備,唔會提早切再放雪櫃,令我哋飲到原汁原味嘅水果茶,值得加分~👅蜂蜜喺上層,飲落火龍果&烏龍balance得唔錯,保留咗翠玉烏龍嘅清甜同埋好似桂花嘅香味😌火龍果肉由頭
(左) 本地菜鷹嘴豆泥卡霸;(右) 咖喱牛腩卡霸

🌯Curry beef brisket kebab 咖喱牛腩卡霸💰62 [4/5]
咖喱牛腩卡霸

🌯Local veggie hummus kebab 本地菜鷹嘴豆泥卡霸💰65 [4.5/5]
本地菜鷹嘴豆泥卡霸

雖然係素食但係唔會有嗰浸草青味,另外都有少少醬汁,幾惹味🤭
(最外層嗰個包裝高咗啲,攞個kebab出嚟嗰陣要啲功夫😹)
(左)蜂蜜鮮火龍果翠玉烏龍;(右) 海鹽花生朱古力牛奶

🍹Honey & dragon fruit emerald oolong 蜂蜜鮮火龍果翠玉烏龍💰37 [5/5]
👅蜂蜜喺上層,飲落火龍果&烏龍balance得唔錯,保留咗翠玉烏龍嘅清甜同埋好似桂花嘅香味😌火龍果肉由頭到尾都食到,整體好飲又健康❤️
🥛Sea salt peanut chocolate shake 海鹽花生朱古力牛奶💰35 [4.5/5]
好有花生醬味,緊接住係濃郁嘅朱古力味,杯飲品比想像中杰身、咸甜交集🤤因為呢類飲品比較容易膩,所以幾欣賞佢哋喺份量上有作出調整🙌🏻
店內同時售賣多款本地手工啤酒同埋明信片俾大家選購~

🔎點解佢哋開喺大圍但係叫上水貨舖呢?其實係因為佢哋仲有一間(亦係第一間) 喺上水,而窗邊湖水綠波浪形嘅設計正正呼應佢哋嘅店名be water,希望大家待人處事可以好似水咁flexible🌊

🔎今次自己都體驗咗個小活動:佢哋有個以「抗疫信仰」為主題的pop up佈置,透過散發住「清瘟」氣味嘅聖堂&醫學教授造型嘅香薰蠟燭,俾參加者沉澱同埋反思過去兩年半的抗疫點滴,究竟過程係點我就唔喺度劇透啦,等大家去體驗一下 (免費的!)😆✌🏻
20 分鐘 (外賣自取)
(左) 本地菜鷹嘴豆泥卡霸;(右) 咖喱牛腩卡霸
本地菜鷹嘴豆泥卡霸