母親大人知我今日出左黎觀塘,佢話好懷念我細個時候同我一齊食既黃錦飯,叫我買盒番黎食,但點知已經執左, 附近我所知有一間米芝蓮印尼菜餐廳,於是買左幾盒外賣番屋企食,順便盡下孝道。我媽係印尼華僑煮得一手好食既印尼菜,舅父亦係印尼開印尼菜店,對於印尼菜我地一家可謂有一定既要求。結果阿媽比呢盒飯唔合格,飯雖軟熟,但椰汁同黃薑味薄弱,呢個我都認同,因為我都食到冇咩味。雞蛋亦冇傳統既辣醬,青瓜係新鮮,但啲炸雞硬邦邦,似炸完又番炸。鹹魚仔花生亦冇甜豉油味道,正常應該仲有辣椒仔炒香。椰絲比較好少少,算幾有香味,撈下飯食係可以既。豆角同豆腐亦冇咖哩香氣,豆角偏軟身。總結黎講盒黃錦飯完全唔正宗,係迎合港人口味,份量少,唔抵食,仲要58蚊。其實街市印尼店賣既黃錦飯都只係20蚊,味道先係真正印尼風味,呢度以呢種魚目混珠水平而得到米芝蓮推介,我覺得唔太值,我會選擇番各區街市印尼店既黃錦飯,好味又平。

外賣自取