2019-06-05
日日港式早餐,就算ABCD餐輪住食,都想轉下口味,但係唔飲杯奶茶☕️或咖啡,總會心思思, 去旺角花園街嘅新記雞粥,中式粥餐、港式奶茶兩者兼備,啱曬我胃口🤩🤩🤩砂鍋煲仔粥全日供應,我揀左貴妃雞粥,雞件咸香鮮嫩,粥底幼滑綿綿,一啖雞一啖粥,暖胃又飽肚,夾件脆口炸兩,外皮滑滑嘅腸粉,點埋甜甜地嘅豉油,真係食到我舔舔脷我成日覺得酒樓賣蝦餃燒賣,點解唔供應埋奶茶咖啡呢?呢個係我嘅夢想組合,新記呢度竟然做到,一份早餐有晒我鍾意食嘅嘢,真係好開心呀😍😍😍另一半叫左碗及第粥,佢話豬膶爽彈起沙,粉腸爽脆,處理得好好,碗粥咁多料,味道特別鮮甜,大胃王仲忍唔住叫咗隻糯米雞,糯米蒸得通透,化開嘅醬汁配搭雞件 、臘腸等材料 ,啖啖美味 ,唔使上酒樓一樣食到中式點心呢間新記原來出自元朗老店,睇到佢嘅炸乳鴿,蜆介鯪魚球,豉油皇炒麵都係招牌製作,老字號又咁就腳,晚市仲做到12點,下次出旺角一於再嚟食曬去。
一份早餐有晒我鍾意食嘅嘢,真係好開心呀😍😍😍
咁就腳,晚市仲做到12點,下次出旺角一於再嚟食曬去。