2020-07-06
繼續我的"Coffee Discovery Walks"。今早去到離大角咀都算近既渡船角裡面既一間專做澳洲豆既coffee shop. 9點3到店只有我和友人“包場”。先來2杯long black醒一醒先。Long black個house blend我唔記得叫咩名(係好聽既名)。講返味道,酸度還可以,主打fruity notes. 沖既水溫也控制得好。中規中矩既一杯long black。跟住上野食,鹹牛肉炒蛋bagel友人嫌唔夠罪惡再加6蚊一片芝士。自家製bagel本身偏硬,炒蛋可以,鹹牛肉量唔夠多,無法帶出鹹香。Deluxe all-day breakfast,都係調味上偏淡,炒蛋下面鋪住塊Rye sourdough bread. 基本食唔到sour味,走安全路線,個人比較喜歡酸啲有個性既sourdough.總括黎講食物係走小清新路線同比較健康。食完見時間尚早又想坐多陣吹下水。叫一份hand-drip黎share. 啲豆係keep住係紅酒櫃裡面黎防止豆失味變質。手沖有3款豆,揀左“Chelchele". Tasting notes 係 "Jasmine, Apricot, Plum"
總括黎講食物係走小清新路線同比較健康。
手沖有3款豆,揀左“Chelchele". Tasting notes 係 "Jasmine, Apricot, Plum". 俾2款杯- 細口玻璃酒杯主要用黎聞,瓷大口杯主要提供口感。而2種杯飲味都有少少變化。玻璃杯重啲花香,而瓷杯就偏果香多啲。
店員也好友善同有耐性咁介紹澳洲豆同沖法飲法。都值得再去試下唔同款既豆。