2018-09-16 51 瀏覽
夜蒲深水埗,行下行下想喫返個甜品,附近都幾多糖水埗,但見到深深甜品,裝潢有懷舊特色幾得意,於是入左去。望下個餐牌好多野揀,有傳統手作嘅,又有港式fusion嘅,睇到眼花繚亂,心大心細。呢D時候梗係問店阿姐有咩好食啦。阿姐人好好,又親切。佢話傳統嘅芝麻糊係自己磨,心機野,可以食下。另外珍珠檸檬愛玉,同叄元豆花都好多人嗌,五顏六色,最啱D人鐘意打卡 😂 我都好鐘意打卡架,阿姐一眼睇穿我,於是我嗌左叄元豆花。豆花一大碗,配料組合本身已經有黑糖珍珠、紫薯西米、芋圓、蕃薯圓,之後仲可以自選一項配料,我揀左芒果 😋 珍珠充滿黑糖味甜甜地,紫薯西米粒粒分明,顏色又好睇。芒果算甜。芋圓、蕃薯圓又好食。而最重要嘅係,豆花超軟滑,加晒配料同花奶,好好食 🤤 令人深深愛上。雖然幾大碗,但已經唔想同人share 😆

2018-09-13