最近去深水埗西九龍中心,見到美食廣場有間叫Chickee's嘅餐廳,主打即煮意粉🍝同西式小食。價錢平民化之餘,款式仲幾吸引,非常適合我哋呢啲鍾意試新嘢又追求高性價比嘅人💸🍽️海鮮龍蝦汁意大利粉 ($53)龍蝦汁嘅味道清淡中帶有鮮甜🦞,能夠食出龍蝦湯底應有嘅鮮味。意粉煮得非常Al Dente,口感彈牙,亦非常掛汁,每一啖都能夠感受到醬汁嘅滋味。不過美中不足係,海鮮略嫌無咁鮮味🦐,如果食材可以更新鮮就更好。 🍽️明太子海鮮爆薯(跟餐加$22)呢款小食真係出乎意料驚喜!外層係薄薄脆脆嘅炸皮,咬開之後入面係滑到入口即化嘅薯蓉🥔,調味適中。最特別係明太子醬汁,充滿香濃嘅明太子味🧈,仲加咗啲海鮮碎粒,令整體味道更加豐富🦑。炸物平時容易做到好油膩,但呢度嘅爆薯既輕盈又濃郁✨,真係令人刮目相看。 以往喺其他餐廳食意粉,經常遇到煮得太腍或者醬汁過稀,但Chickee's嘅意粉完全保留咗意大利原汁原味嘅Al Dente口感🌟,配上掛汁度恰到好處嘅醬料,真係非常用心製作❤️。另外,炸物平時容易做到好油膩,但呢度嘅爆薯既輕盈又濃郁,真係一試難忘😋。呢間餐廳喺價格低廉之餘,仍然保持水準,非常有誠意💯。

🍽️海鮮龍蝦汁意大利粉 ($53)

🍽️明太子海鮮爆薯(跟餐加$22)

2025-01-16
60 分鐘 (堂食)