1K
2018-07-07 219 瀏覽
身為深水埗街坊嘅我,對本區的飲食文化同變遷最瞭如指掌 ,我喜歡在區內捐窿捐罅去搵食,而且深水埗出名美食之地。🤣🤣🤣🤣近排深水埗西九龍中心對開開了一間新的冰廳,叫做“海港冰廳”,原身是佳寶凍肉超市,丟空約大半年後才進行大概一個月的裝修,這家新的冰廳就誕生了😁😁。開業後每次經過都見到冰廳都人山人海座無虛席,所以都不想進入食肆怕等位太耐,唯有靜待比較少街坊幫襯時才進來試試。我細妹已試了,她說味道及份量還可以,剛巧我提早了起身,早上7時多就來到冰廳吃一個靚靚早餐。幸好早上沒太多街坊,但都差不多座滿8成, 早餐選擇都很多,我點了火腿野菌通粉,配煎蛋火腿薯餅。上餐也很快服務員電腦落單後1分鐘就有得食🤣🤣,味道都算中規中矩,街坊茶餐廳風味,價錢街坊價,早餐$32起。我杯熱檸檬茶都ok, 茶味夠但不算濃,檸檬都新鮮的。最令人滿意的是食品總類多選擇,睇下早餐可配多士,脆脆豬或薯餅已經令人感選擇很豐富,可試不同配搭,食多幾餐都試不完,哈哈😊😊😊