2023-03-27 1138 瀏覽
早幾日為咗慶祝女朋友搵到新工,即刻上網搵下有咩好嘢食啦,佢話想食地道小炒,即刻諗起愛文民😍愛文生位於深水埗石硤尾街,開業超過60年,最大特色係佢地堅持用火水爐,相比起石油氣爐,鑊氣十足,等枱期間見到廚師大火炒菜,已經流晒口水🤤我哋2個人坐低望到隔籬枱,碟碟都大份足料,所以2個人都只係叫咗3個餸,而且價錢唔算貴,兩個人埋$500唔使🤩下次真係要約齊人多叫都幾款🤣家鄉小炒王-佢哋嘅撚手小菜,入邊有腰果/蝦乾/韭菜花,再配上菜脯兜成,唔會太鹹,加支啤酒,簡直一流🍻黑椒薯仔牛肉粒-薯仔即炸,之後再將椒鹽兜亂,牛肉粒亦唔會太亁,咬落去十分juice💦豉椒炒蟶子-唔好以為佢細細碟,細蟶子都大大隻,隻隻都肉殼分離,食到最底都仲有蟶子,啲豉汁又唔會搶咗聖子嘅鮮味,好出色🤭

2023-03-23
  • 黑椒薯仔牛柳粒