從朋友口中得知深水埗有間小店與一間以寄居蟹形式經營嘅港日料理居洒屋合作,推出其間限定日式居洒美食,仲話啲食物非常有特色及好味,我聽完之後即刻Book位去試試佢🤪。我Book左平日放工時間同同時HappyHours,餐廳位於深水埗基隆街,我哋從深水埗地鐵站A2出口,行咗大概六7分鐘就到啦,非常之易搵易行,去到店內已經差不多滿座,我哋坐低後店員為我哋介紹佢哋居酒屋嘅由來及美食推介。「浪Nami」既主廚對煮食好講究好有Heart,仲喜歡鑽研特別嘅菜式。「浪Nami」是一間以寄居蟹形式經營的港日料理居酒屋。概念是以一期一會形式,寄居於深水埗基隆街Kokoni Coffee,以寄居期限為三個月的經營概念,於晚上為客人帶來有別於主流的另類用餐體驗。首度寄居期是2023年11月至2024年1月 (暫定)。同時「浪Nami」重視採用本地特色食材為料理主角,再運用獨特的日式烹調技巧,把本土食材重新演繹成一道又一道的創意佳餚。將傳統與新思維融合,為客人帶來意想不到的味覺享受。今次我地就叫左以下食物和飲品.:☆食物❤︎︎梅漬蕃茄 $28好juicy,梅味好香好重,非常開胃嘅前菜❤︎︎ 薯條 $58 好欣賞佢兩款自家

今次我地就叫左以下食物和飲品.:

☆食物
❤︎︎梅漬蕃茄 $28

好juicy,梅味好香好重,非常開胃嘅前菜

❤︎︎ 薯條 $58

好欣賞佢兩款自家製嘅醬料,一款辣椒油味道,而另外一款係用青辣椒溝乳酪既味道,配搭薯條一齊食好特別好好味🤤

❤︎︎唐揚炸雞心 $58

呢款炸雞心好特別,仲要配埋佢個自家製醬一齊食,又係冇得頂,一流🤤

❤︎︎港產臘味蛋汁長通粉 $128

特別之作,完全冇諗過臘味都可以煮意粉,出嚟嘅效果又好鬼好味🤤

❤︎︎薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉 $128

又係另一特別之作,第一次聽,第一次食雞肝煮意粉,冇諗過可以咁好味,可能我自己本身又鍾意食雞肝,估唔到味咁夾,正呀喂🤤

❤︎︎和牛脂炒什菌 $38

呢款又係廚師用心製作嘅美食,會以慢煮嘅形式用和牛脂來炒什菌,炒出來菇味濃郁,加埋牛脂嘅味道和蒜香非常好食🤤

❤︎︎31日熟成但馬牛和牛牛舌心 $118

好juicy好yummy,總之大家一定要試😋

☆飲品
❤︎︎ 雜賀 $58
類似Strawberry mojito cocktails 🍸
❤︎︎ 黑田官兵衛 $68
浪🌊自家製作既 Coffee Gin soda🍸

*2款都係有洒精既飲品,喜歡沾酒嘅朋友,一定要試吓😚

✪總括
此店的佳餚非常有創意,創意得來又好好味,真係會令你有意想不到嘅味覺享受。地方坐得舒適闊落,非常適合親朋好友三五成群來聚首一堂吃吃喝喝。大家快啲mark住,於寄居期完結前去試吓啦。

注意‼️注意‼️
聖誕期間坐位有限,大家記得於社交平台 DM先留座呀😉

店名:浪Nami
地址:深水埗基隆街156號地舖
營業時間:18:00 – 00:00
留座方法:社交平台DM
寄居期:2023年11月至2024年1月 (暫定)
  • 唐揚炸雞心
  • 薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉