2016-01-18
最近一直在銅鑼灣工作,因利成便也多了在附近覓食。今次放工黎到嘅係呢間以串燒為主打的小店。作為初來埗到嘅新人,只好做伸手黨靠前輩帶我捐窿捐隙覓食喇。餐廳係時代廣場附近,地點就腳,不過因為位處商廈裡面,位置就相對隱蔽。之前有套戲叫深宵食堂,原來有間餐廳都叫深宵食堂。唔喺同事介紹都唔識黎。地方都算事事正正,坐得幾舒服。一口牛 $78擺碟值得一讚,一口牛垂直插落薯仔上面,講個樣已經先聲奪人。而且肉質鮮嫩,完全唔會韌,不過調味方面有少少似喼汁嘅味道,有點非主流。p.s. 個薯仔係唔食得嘅翠玉瓜 & 鮮冬菇好juicy,好好好好好好食。冬菇上面鋪滿木魚絲,再加上鹽調味。翠玉瓜同樣都有加到鹽調味。難得兩者本身嘅鮮味突出,加上少量調味已經好夠,燒得恰到好處,所以外層微焦,但蔬菜本身嘅水份依然鎖住喺裡面。葁燒豚肉飯姜、豚肉、珍珠米同燒汁本身就係最佳配搭。最欣賞豚肉香而不膩。豚肉露荀卷好食好食好食。因為很重要所以要說三次。極薄切嘅豚肉包覆入面嘅露荀,露荀岀面買好貴,呢到食到都幾抵。口感crispy嘅露荀同香口嘅豚肉比例正好,最怕豚肉太厚犧牲左口感,或者露荀太多過份搶fo。雞泡魚搭配沙律醬雞泡魚先燒烤再切絲
p.s. 個薯仔係唔食得嘅
雞泡魚先燒烤再切絲,再灑上一味粉吊味,旁邊再有沙律醬伴碟。一道比較少見嘅菜色,所以覺得好有新鮮感!比較遺憾嘅係雞泡魚稍淋。另外我覺得唔點沙律醬味道更讚。
油炸嘅蝦球芝士味濃郁,不過蝦味略嫌不足。幸好同沙律醬好夾,挽回不少分數。
嗚門卷加昆布,要烏冬嗎?再加啲椰菜又試下。味道不過不失,填肚之選。
香甜、蕃薯味濃,外層沾著焦糖,口感比較扎實。令人相當滿足!
口感細緻,烤得幾好,唔會覺得過份乾。鮮甜滋味係嘴裡滲岀。
略嫌生左啲同唔係好夠入味。完!
整體黎講有驚喜。當日坐無虛席,睇黎都應該有好多熟客。I am gonna miss you。有緣再見。