2K
2017-01-17 12733 瀏覽
好想搵點風味、特式餐廳,今次搵到黎避風塘。初到貴境,由怡東酒店走過秘道,上地面再一直前行,望到行人天橋,終於到達登船地點喇 ﹗第一次黎,真係唔多識路,一路行就一路心存疑惑,有無行錯路架?幸好路程不是太遠,十分鐘都唔洗搞掂。遊艇會就係附近,所以有大量遊艇停泊,碼頭能遠望對岸尖沙咀燈飾及兩岸夜景,發現又到聖誕喇 ﹗其實因為早前電視有為避風塘艇上餐廳做過訪問,得知其歷史、背境及辛酸,即時心思思想一探究竟。剛才等錯地方,依家朝著正確上船地點再前進,行人天橋下面才是呢。各朋友係碼頭等上船,遠望可見艇上廚房閃閃發亮喎,火光紅紅,炒得非常有氣勢呢 ﹗接待阿姐有衝勁有活力,擺個靚 post 示意六位貴賓可以登船喇 ﹗唓,原來只係駁艇,不到廿十秒就泊係主船側喇,所有艇仔泊埋一齊,緊接著水上廚房,火燒連環船?另一位侍應阿姐稱因為政府基建工程進行中,所以禁止出海,暫時只可以停在避風塘內進餐,我地當然有點失望啦。阿姐還叮囑為安全起建,食客不可以在船上走動,不可以坐埋一邊,不,可以周身郁,艇仔好細架乍,會容易翻艇架 ﹗艇仔設備較為簡陋,洗手間只得一個坐廁係船尾用布圍住,跟飯檯只係兩個身位,非常接近喎。大家緊記上

艇仔設備較為簡陋,洗手間只得一個坐廁係船尾用布圍住,跟飯檯只係兩個身位,非常接近喎。大家緊記上船前要先去乾淨,係道方便難免有點尷尬。十幾年老友聚餐,個個都變晒 uncle 同 auntie 喇,時間過得真快。食左先講,開飯 ﹗

細閱 menu,電視話有鮮魚濃湯象拔蚌,用大量各類斑仔餚製架。打算叫點特式海鮮試試,不過阿姐話只提供套餐,其他全部要預訂。既然黎到就入鄉隨俗,有咩好野就拿出來 ﹗

灼韮菜花,我的第一次韮菜花,一向以為韮菜、韮黃係同樣味道,原來錯晒 ﹗超級清甜爽嫩多汁可口,簡單白灼加豉油調味,一試愛上,好好好食呀 ﹗

白灼東風螺,海鮮只要夠新鮮加上簡單整作,無需特別烹調或調味。原汁原味新鮮非凡,頭爽脆、身嫩滑、尾軟棉,鮮甜甘香無比。烚得剛剛好無過火,活東風螺配甜辣醬襯到絕 ﹗

白灼豬雜,豬粉腸外層爽彈、裡面軟棉、甜而不澀,極級美食 ﹗白灼豬肚、豬脷同樣無腥無嗅,非常爽彈,無得彈 ﹗

豉汁炒蜆,最差都係依碟喇 ﹗BB 蜆奀滋滋勁細隻,味道還可以,不過食唔到鮮味呢。無尖椒無辣椒無薑蔥無洋蔥,似麵醬炒一樣,齋蠔油豉汁十分單調,怪怪的。

白灼基圍蝦,生猛游水活蝦超甜無得輸,火喉剛剛好 ﹗蝦肉爽嫩甜美,肉汁水潤。蝦頭充滿甘香宜人既蝦膏,給我啜得乾乾淨淨。

蒜蓉粉絲蒸聖子皇,經常係飯店或酒樓食,多年印象都係又乾鞋又膠韌,甚至有嗅味添 ﹗不過信記師傅有料到,處理手腕高超,沒半點異味亦無砂石。蒸既時間恰到好處,肉質非常嫩滑爽口。大量肉汁跟蒜蓉、香蔥、豉油、粉絲捲埋一齊,鮮甜無比又配合得天依無縫,意料之外的高質好味道,要大力推介。

避風塘炒蟹,必食招牌菜,咪走雞 ﹗好明顯師傅等埋幾個 order 一次過炒囉,慳燈油火蠟又慳時間麻 ﹗四人餐有泥蟹兩小隻,雖然無膏但非常新鮮,蟹肉依然跟殼黐得緊緊的,肉質結實勁彈,味道甜美散發著陣陣海水咸香。新鮮炸蒜好香口啊,好好食 ﹗食到停唔到手,幾口已經得喉嚨有點疼,過份左添。

燒鴨湯河,呼聲比炒蟹更高的招牌菜,當然非食不可。套餐可揀艇仔粥或燒鴨湯河,仲洗問咩。河粉來貨係成塊過,之後師傅自行決定每條河粉既粗幼,所以可以切得特別幼細。河粉質感好滑好滑,幼滑細緻,帶湯力比寬河粉強百倍。索埋香濃鴨湯,好好味呀 ﹗撈埋剛強燒蒜就好好好好好味呀,香口到不懂形容 ﹗燒鴨皮香肉嫩又不肥不膩,香料味道濃郁甜美 ﹗我成碗湯飲晒,完全無剩。
灼韮菜花
白灼東風螺