2018-06-26 30 瀏覽
約了朋友慶祝生日,兩個大男人食飯其實最好都係打下邊爐,十下十下開開心心。由於我地都係鍾意食海鮮既,咁就上網搵到依間係旺角食海鮮火鍋店。我地有book 枱,而且又早食,所以都有卡位。 依度主打係海鮮一人鍋,158蚊一位有10道海鮮。 首先就揀湯底,黎之前做左功課,D湯底係五顏六色既,咁我就揀左綠色(菠菜湯底),我朋友揀左白色(椰子湯底)之後㨂其他配料,揀好左就等食XDDD 食之前一人一碗沙律 湯底黎啦~我個碗好綠色 首先到既係海鮮拼盤 睇個樣都覺得好新鮮,今日D海鮮有 蟹、聖子、蜆、螺、花甲、貴妃蚌、鮑魚、蝦、同埋魚。 唔止新鮮亦都睇落乾淨 之後店員就比張menu我地教我地點煮,每樣食材都有煮既時間開餐既時候到了!!! 蟹都幾多羔 鮑魚佢地會洗左,去左D內臟,同埋成個起左比你,食起上黎好方便。 蝦一人兩隻,好大隻食落好彈牙。 聖子其實最麻煩係洗,因為多沙,但依隻就無,食落好鮮味。蜆同埋其他海鮮都好味。食完海鮮就食其他配料啦。我地又揀左D 配料,有幾樣係28蚊,28蚊配料份量就多D 而更多既配料係每份8蚊,都好抵食。 咁我地就揀左邊爐必食既料,有肥牛、美國豚肉、雞脾肉、雲吞、水餃、午餐肉、

依度主打係海鮮一人鍋,158蚊一位有10道海鮮。

之後㨂其他配料,揀好左就等食XDDD

食之前一人一碗沙律

湯底黎啦~我個碗好綠色

首先到既係海鮮拼盤

唔止新鮮亦都睇落乾淨

之後店員就比張menu我地教我地點煮,每樣食材都有煮既時間

開餐既時候到了!!!

蟹都幾多羔

蝦一人兩隻,好大隻食落好彈牙。

我地又揀左D 配料,有幾樣係28蚊,28蚊配料份量就多D

而更多既配料係每份8蚊,都好抵食。

咁我地就揀左邊爐必食既料,有肥牛、美國豚肉、雞脾肉、雲吞、水餃、午餐肉、蟹粉包、包心芝士丸。8蚊一份有三件,其實都好抵食

飲品我地就叫左一渣竹庶茅根 。

食哂所有野就煮粥LU,因為我係綠色既關係,煮D粥賣相唔係太好,所以就唔放上網啦 哈哈,我朋友煮出黎賣相比較好。

雖然我個碗賣相一般,但確實其貌不揚,粥底好甜,因為吸哂D海鮮味既關係,好味過澳門D蟹粥多多聲。

一路食過陣都有唔少人walkin,但因為無book枱所以店員要叫佢地去第二邊既分店,睇黎下次再食都記得一定要book枱先。