2018-11-16 35 瀏覽
之前食倫哥都係打邊爐食雞煲任打任食,而位於太子呢一間則是另外一種方式,就係蒸海鮮,大概每人250元左右,就有一set蒸海鮮餐,睇餐牌有好多食材,海蝦、蟹、龍躉、龍蝦、鮮魷,扇貝、鮑魚、蠔,睇個陣容就好豐富。味道方面,確又係樣樣都好新鮮,我個人就最欣賞龍蝦,因為用手一起成嚿龍蝦肉出嚟,咬落肉汁鮮味十足,基本上唔使點樣調味已經很好味,因為食材新鮮就已經很足夠,另外,蠔的食法有多種,而蒸的較少,我好怕蠔因蒸太耐會縮水亦會變嚡,而佢地的蒸鍋有時間制,所以掌握蒸的時間很準,不會過火剛好,蠔保持了原隻size及水份,一咬juicy,不錯。佢哋有個甜品叫做黑糖冰涼粉,外型好特別,透明得好似冰一樣,食落口咁都幾有趣,甜甜地幾好食。整體來說,蒸的可以食到材料的鮮味,新不新鮮一食就知無得呃,而且比火鍋較清新無咁肥膩,起碼少了自己左溝右溝的醬油,清新之選是也。