2015-09-13 9699 瀏覽
29/8黎得蠔酒吧食飯, 當然是為了它的生蠔!但餐廳望住維港煙花view, 會展, 文化中心等一覽無遺, 真係不得不提!!回說生蠔, 在生蠔吧枱前會有生蠔師傅為你講解, 邊隻係時令, 美國, 澳洲, 法國... 你想要creamy d, 定係海水味重d, 你同佢講就會推介比你. 不用全枱人都吃同一樣的蠔, 佢有張紙已印住大部份蠔的名字, 你坐邊個位, 佢就mark你張紙, 幫你排好生蠔由淡到濃咁食, 每人不同. 好鬼professional!我們每人先叫了半打. 生蠔既名字我就唔記得了, 只係知兩隻creamy的好好食. 另外一個朋友好重口味! 要晒全部重海水味的, 咁佢鍾意, 就覺得正! 其實隻隻蠔都好新鮮, 個感覺真係同出面buffet或好耐唔發市之餐廳仔不可同日而語! 每隻都只係$50 -70. 出面好多餐廳都要$50啦. 之後大家睇返張紙, 每人又再叫了2-3隻. 話明Oyster and Seafood bar, 當然要吃seafood, 就叫了一個大海鮮拼盤. 個拼盤有兩層, 下層又係生蠔! 所以又再吃, 每人今晚共吃了9-10隻生蠔!真係食蠔都食飽!上層拼盤都有好多好野,
29/8
黎得蠔酒吧食飯, 當然是為了它的生蠔!

之後大家睇返張紙, 每人又再叫了2-3隻.
海鮮拼盤
上層拼盤都有好多好野, 例如魚子醬帶子. 真係令人想起電影"門徒", 劉華話:"唔該成樽魚子醬放低!"
蟹同螺都好鮮甜. 龍蝦仔已切開一半吃得很方便. 蝦同蟹腳正正常常.
魚子醬帶子
叫了豬和西冷牛. 但是在Oyster and Seafood wine bar內, 果然只應吃seafood. 扒類一般, 不是酒店應有級數. (想食牛唔該去返Hyatt Steak House) 咁貴, 覺得應該用d quota來叫多d海鮮.
西冷
但係佢得意的地方是, 佢有好多醬汁和不同的鹽比你點來吃肉. 原本我都唔多吃醬料的, 因為怕遮掩了食物的原味. 但d鹽實在太得意. 有炭味, 辛辣味, etc. 所以還是每樣試了. 令到吃那塊豬和牛更添樂趣. 要不然, 我早就放棄了吃的動力.
七色海鹹
Slide dish仲有這個菇比較野味. 薯條正常.
因為有生日coupon, 所以送了一枝白酒, 又有免費蛋糕送. 是Tiramisu味, 也是不錯的. 面的Cream則肥美點.
唔知點解, 有蛋糕送又飽到上心口, 都仲叫左個梳夫里! 好似話哩處既彊汁梳夫里好出名喎. 係好有彊味, 係好食既. 個呍哩拿汁都好堅, 好濃又有呍哩拿子.
梳乎厘
最後影個有S字logo的咖啡比大家睇下.
因為生日有85折, 每人$1200. 我覺得唔叫肉可以平D. 此等食肆水準不用置疑, 但必須是很重要的日子才來.
2015-08-29
慶祝紀念