2017-11-03 601 瀏覽
早排見雜誌介紹《四季文昌》, 又聽見朋友講佢嘅招牌雞鍋好正, 正好天氣轉涼,涼涼地,一於去《四季文昌》食返個雞鍋暖暖身先! 嚟到餐廳,裝修幾特別, 入口裝飾成書房一角咁, 有濃濃嘅書卷味。餐廳內放滿別緻嘅擺設,暗喑哋嘅燈光,地方寛敞,樓底又高,感到舒服。 首先叫個冷盤開開胃先, 【新西蘭小龍蝦海鮮拼盤$368】有兩層高嘅海鮮拼盤,放咗好多種美味嘅海鲜, 有新西蘭小龍蝦、愛爾蘭麵包蟹 、生蠔、甜蝦、新西蘭托托蜆 、新西蘭青口同紋甲魷魚。 我自己就最鍾意生蠔、愛爾蘭麵包蟹、新西蘭小龍蝦同紋甲魷魚。 生蠔:細細隻,但口感爽脆,入口有中度嘅海水味,食完仲有陣陣嘅鮮味停留喺囗中,可以話係齒頰留香。 愛爾蘭麵包蟹:唔係好大隻, 但有大量嘅蟹膏,蟹蓋入面全部都係又黃又橙嘅蟹膏,都幾誇張。一大啖一大啖嘅蟹膏, 超爽。 蟹肉亦好鮮甜,美味~ 新西蘭小龍蝦: 呢款小龍蝦唔係成日食到,全世界只有某幾個新西蘭深海海域先可以捕撈到,比起中國小龍蝦係貴好多好多架! 色澤晶瑩、肉質細嫩、有彈性、微甜,肉質很有彈性,而且膠質重,又帶好濃嘅鮮味。可惜佢個殼較硬,容易𠝹到手指,所以吃嗰時要特別小心,我哋都係問店員攞較剪開

新西蘭小龍蝦海鮮拼盤

新西蘭小龍蝦: 呢款小龍蝦唔係成日食到,全世界只有某幾個新西蘭深海海域先可以捕撈到,比起中國小龍蝦係貴好多好多架! 色澤晶瑩、肉質細嫩、有彈性、微甜,肉質很有彈性,而且膠質重,又帶好濃嘅鮮味。可惜佢個殼較硬,容易𠝹到手指,所以吃嗰時要特別小心,我哋都係問店員攞較剪開,咁就簡單好多~

紋甲魷魚︰平時好少食魷魚刺身,但呢款非常好食,中間用左檸檬相隔,入口多左一份檸檬清新香氣。大大件,顏色雪白,仲超爽脆,正!!!

嚟到四季文昌,當然要叫個招牌雞鍋【椰子文昌雞鍋 半隻$128】,真係好好味,朋友真係無介紹錯。 材料雖然好簡單, 只有椰子肉、 椰青水同文昌雞等材料,但係椰子水同雞件煮成嘅湯底,好滋潤,完全係天然嘅甘香清甜。
椰子文昌雞鍋 半隻

店員話椰子湯滾後,再放入雞件,以慢火煮7分鐘係最好食嘅。每枱都有一個漏斗,用嚟計時 ,以「七分鐘漏斗」計時,有趣!

嘩! 七分鐘到喇! 一打開個蓋, 香噴噴嘅椰香四散,雞件爽甜 ,鮮嫩幼滑,配上豉油、青柑拮、沙薑和辣椒, 鮮味倍增。

食完香滑雞件,跟套餐加$128就有一個【海鮮拼盤配蕃茄海鮮湯$128】, 拼盤有魚、青口、珍珠貝同蔬菜等。

蕃茄海鮮湯係用梭羅魚熬足幾個鐘, 再加上鮮甜嘅海鮮,好滿足! 條魚好新鮮,魚肉彈牙,但多骨,食嗰時要特別小心~~

【玫瑰黑豚小腩片$98】捲成玫瑰花型嘅黑豚腩片,賣相討好,一定要相機食先啦!五花腩部份,係薄切,好易熟,又香又有肉味。

【新界魚塘白鱔片$98】份量十足,仲要厚切,起雙飛,肥美,但略嫌唔夠爽脆!

我仲叫左杯【椰子菠蘿特飲$38】椰汁加菠蘿汁,酸酸地幾開胃。

今日大擦凍熱海鮮,真係好正! 飲飽食醉,又係時候歸家去~