期待已久, 今日初試日本浜燒料理,間舖位於天文台道附近。最近秋意味濃,見住師傅喺你面前燒,分外有風味。叫咗海鮮二人前。等等。。。食之前原來有遊戲玩,一手蝦遊戲,到幾多就可以食幾多,我到六隻,算係咁啦。前付有:河豚魚干感覺有啲似厚切豬肉乾,但多咗份海鮮鮮味,幾得意。 特上刺身拼盤五點賣相一流, 擺位襯色美輪美奐, 共有五款刺身,款款肥美,新鮮仲好厚身。浜燒料理方面:青森鮑魚爽口彈牙,好大隻好鲜味, 上枱時香噴噴。函館北寄貝好肥美,而且加上特製醬汁一齊燒,份外好味。北海道帆立貝非常juicy,而且好新鮮好爽口彈牙。剛才的大蝦獎品師傅幫我們發板,三隻燒三隻刺身, 雖然係獎品但係一啲都唔吝嗇,好大隻。人氣蟹味噌甲羅燒蟹肉同味噌一起煮非常惹味,配上法飽同青瓜點嚟食, 中和番啲濃味。山之惠黑松露茸野菌箔燒食咗咁多海鮮,呢道野菌 可作緩衝,黑松露好香好嘢味。自選食事我們都揀咗京都鰻魚茶漬飯,鰻魚雖然細細塊,但係非常厚實,個伴湯跟打散了的飯一起吃,好滋味。甜品 揀咗朱古力雪糕, 有朱古力碎碎嗰種,係我的至愛,為呢餐畫上完美句號。

前付有:
河豚魚干

感覺有啲似厚切豬肉乾,但多咗份海鮮鮮味,幾得意。

浜燒料理方面:

青森鮑魚

爽口彈牙,好大隻好鲜味, 上枱時香噴噴。

函館北寄貝

好肥美,而且加上特製醬汁一齊燒,份外好味。

北海道帆立貝

非常juicy,而且好新鮮好爽口彈牙。

剛才的大蝦獎品

大蝦

山之惠黑松露茸野菌箔燒

食咗咁多海鮮,呢道野菌 可作緩衝,黑松露好香好嘢味。

自選食事
我們都揀咗京都鰻魚茶漬飯