2022-02-11 14 瀏覽
📍MOO MOO Plus - #YFF銅鑼灣💎-身為burger愛好者既我🍔 同朋友一直都想發掘香港更多好食既Burger 因為唔想食黎食去都係連鎖快餐店😗朋友最近介紹咗呢間主打手打漢堡既美式餐廳 話呢間啲漢堡扒好正 今日就等漢堡神偷試試佢💁🏻‍♂️😝-💡經典之堡 𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜 𝐌𝐨𝐨 ($118)漢堡包皮既質地唔錯 口感軟熟 食落鬆軟 完全唔會乾 而且咬落幾有空氣感 食得出個包有搽牛油預先烘香過 食落外脆內軟 同時帶有微香牛油味👍🏼 漢堡扒用上咗餐廳既招牌手打美國穀飼牛肉patty 🥩牛肉好厚身 肉味好香濃 口感細嫩得黎又有咬口 完全唔係一咬就散開既質地 而且肉汁非常多‼️ 咬落有少少爆汁既效果餡料仲有焦糖洋蔥 芝士 蕃茄 同埋 生菜 再加埋餐廳特調既帶有微微煙燻味既moo moo sauce作點綴 成個burger食落既口感非常豐富 而且惹味黎得又極度開胃🥳 -💡食肉獸薄餅 𝐌𝐞𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚 ($128)呢隻係美式pizza 批底比較厚 而且成個pizza既size都唔細 就算同朋友share食都絕對飽肚~芝士同蕃茄醬既比例平衡得幾好 兩者味道出得黎又唔會互搶 蕃茄醬食得出
📍MOO MOO Plus - #YFF銅鑼灣💎
💡經典之堡 𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜 𝐌𝐨𝐨 ($118)
漢堡扒用上咗餐廳既招牌手打美國穀飼牛肉patty 🥩

💡食肉獸薄餅 𝐌𝐞𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚 ($128)
芝士同蕃茄醬既比例平衡得幾好 兩者味道出得黎又唔會互搶
蕃茄醬食得出係有落到香草調味 芝士味道頗濃郁 而且拉絲效果一流 食得又睇得😆 另外餡料仲有辣肉腸同肉丸 不過叫得食肉獸pizza 我會expect有更多份量既肉類toppings(´・_・`)
而最特別既位係另外附送咗jalapeno醬🤤 for食批邊既時候可以dip 令到成件事冇咁寡😋 好貼心既舉動‼️啱晒平時會食剩批邊既我😆但唔食得辣既朋友記住唔好一次點太多🔥

💡雞翼拼盤 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫 ($108/ 12pcs)
雞翼有5隻味可以揀 分別係:水牛城、鹹蛋黃、照燒、燒烤 同埋 南乳脆皮 我地今次就揀左👉🏻鹹蛋黃 燒烤 同 南乳 好可惜最想食既水牛城味已經一早賣晒☹️ 睇黎好受歡迎!
雞翼外皮炸到幾脆身 但肉質都尚算嫩滑 而且食唔出有雪藏味同斷骨 品質唔錯~ 但略嫌炸得太香口 對我黎講有啲熱氣
我地一致覺得鹹蛋黃味係最特別‼️外皮搽滿一陣起沙既鹹香黃醬 鹹香十足 非常惹味😋但美中不足既係 鹹蛋黃味冇滲入去雞肉裡面 如果唔係一定更重口味更正🤤
而燒烤味就係典型美式bbq sauce既味道 甜甜地幾開胃~
南乳脆皮就真係好重南乳味 而味道都係最濃既一隻 鐘意食重口味既朋友唔可以錯過😆

總括黎講 呢間餐廳食物質素都幾好 但個人黎講會希望burger可以跟餐配埋薯條🍟
另外店員服務態度都唔錯‼️飯後主動俾濕紙巾我地抹手👍🏻
而餐廳環境都唔錯下 座位幾舒服 而且空間感十足 仲可以對住個海食野 啱晒同一班朋友黎食野飲下野傾計chill下😚
下次再黎食 我會想試銅鑼堡 因為有鵝肝好似好吸引😍