2023-02-01 2473 瀏覽
農曆新年期間日日都食糕, 食中餐, 食到個人都滯滯地, 所以返工第一餐就決定食泰菜轉轉口味, 朋友話呢間餐廳靚,所以就試吓呢間泰式fusion菜~ 入到去裝修真係幾靚, 唔係一般傳統泰菜裝修, 反而走西餐風格, 空間感大, 座椅舒適, 部份枱係用高背藤椅, 好有渡假feel, daytime 去食tea 應該更靚更啱feel, 所以已立即約定閨密再去食下午茶 🤭🤭餐廳以QR code 落單, 方便快捷, 揀咗一陣我地決定咗: 🥢燒豬頸肉配青木瓜沙律 好耐無食泰菜, 青木瓜沙律及豬頸肉是必點的, 豬頸肉好大份, 比個沙律仲多, 而且充滿油香, 而個木瓜沙律都好新鮮, 酸酸甜甜咁, 正 🥢Top 東北小食拼盤 諗住叫小食拼盤, 見到有寫泰國東北小食, 見平時都係炸蝦餅, 魚餅春卷咁, 呢個比較少見D, 所以叫黎試吓, 東北小食拼盤有肉碎沙律、東北豬肉丸、清邁香腸及泰式香腸, 肉碎沙律即平時會常叫的肉碎生菜包, 豬肉丸外表炸得香脆, 入邊是混有香草, 幾惹味, 清邁香腸則有少少似臘腸的感覺, 而泰式香腸就有煎肉丸的口感, 小食拼盤整體都唔錯, 味道香濃, 啱晒重口味朋友 🥢海鮮冬蔭

🥢燒豬頸肉配青木瓜沙律

🥢Top 東北小食拼盤

🥢海鮮冬蔭意大利飯
呢個係fusion 菜, 偏西式, 取冬蔭公的香味, 但唔辣的, 飯面加咗芝士碎, 飯係creamy的, 有芝士香,而且海鮮都幾多,有蝦、青口及柱貝等海鮮😋

😂香蕉薄餅配榛子醬及煉奶
見到呢個甜品必點, 泰國地道街頭甜品, 一般餐廳比較少見, 呢個甜品落單是可以揀「叫起」, 幾細心, 而且係即叫即整, 上到枱時是熱焫焫的, 內裏香蕉香甜, 上邊加咗榛子醬及煉奶, 配上香蕉一齊食, 又唔會太甜, 剛剛好, 為餐飯畫上完美句號。🫶🏻