2011-07-25
我個人喜歡生日放一日假,出去 Hea 吓!今年,都唔例外!我仲打算生日免費遊海洋公園! 我從未試過自己一個人去海洋公園!原來好自由自在!自己想去邊度就去邊度! 記得上次嚟,背景音樂仲係杜麗莎唱架!睇嚟我真係好耐無嚟呀!11:00 入場,7:00 走,既然由朝玩到晚,當然要搵個舒舒服服嘅地方坐吓食吓嘢!搭纜車過另一邊,一出去落樓梯見到有間餐廳 <嵐灣茶座> ,風景優美!亦有露天茶座!真是一間不錯的餐廳! 而向左落樓梯,<嵐灣茶座> 門面附近,落一層正是 <灣景餐廳>,餐廳絕大部分為室內有冷氣,好像快餐店一樣以自助形式,以一個 lunch set 為例,盛惠 $88! 自己取食物之後付款,服務欠奉! 都係走番上去 <嵐灣茶座>。<嵐灣茶座> 大多數餐枱為室外,涼風送爽!吹吹海風!感覺悠閒! 遠眺淺水灣一帶,景致怡人!女侍應安排我坐近門口位置,有上蓋嘅露天茶座。可惜,落住毛毛雨;如果撇雨,會幫我轉枱,服務貼心! 隨即遞上一杯凍水,為我先降溫!睇吓 Menu ,款式不多!而且價錢略貴! 食物以 Western st
意粉 $70 ~ $80,主菜 $90 ~ $148 不等,似乎主菜划算啲!
等了大約 10 分鐘,送上大大個橙色南瓜,嘩! 確實睇見都幾飽肚!用上來自中國的南瓜,( 在某間售賣入口貨嘅超級市場見到,中國南瓜大約 $20 個,深綠色皮嘅日本南瓜要成八十幾$一個!澳洲南瓜則超過 $100 一個!) 南瓜既天然又健康! 以芝士焗,芝士味香濃撲鼻!令我口水流...!揭開芝士面,只見所謂海鮮,十分少料! 只有一隻帶子,幾滑帶點甜美!兩隻細青口,尚有鮮甜味! 一件魷魚,爽口彈牙;些少蘑菇片,略帶爽身口感。海鮮配料主要鋪面,其餘就係煮得較腍嘅炒飯! 連炒飯嘅蛋絲都唔多;食到一半開始要南瓜撈飯,其實,整體算有特色!
混合奇異果汁、橙汁、菠蘿汁及新鮮士多啤梨粒,好似雜果賓治! 當然,酸味程度未至於令我有沖天感覺! 杯中有不少奇異果籽,士多啤梨粒亦係酸。成杯酸甜味道恰到好處!加上冰冰涼涼嘅有汽雜果汁,確實幾消暑解渴!
就算加一之後,大約十幾 $ 服務費都係值得!