2015-11-21
星期五晚7點到,已經好多人等梗位,都等左半小時以上先可以入去。好多侍應都係越南人,感覺都幾地道,餐廳環境偏暗,有好relax既氣氛,仲有海境陪食。叫左河內牛爽腩粉 ($68):牛肉湯超濃牛肉味好香甜,河粉索左啲湯都變得好有牛味,牛爽腩雖然係厚切,但係超級林,好香牛味。呢碗係友人叫的,我借來食左幾口都覺得咁簡單既河粉都整得好好味。而友人評價都係不斷讚,友人不嬲食湯面都唔飲湯,但今次竟然飲晒成碗湯,咁就知有幾好味。事后睇餐牌先知原來單點牛肉湯都要$28,難怪咁出色。河內魚餅撈檬 ($65):魚餅都係好厚,雖然同平時中菜既魚餅味差不多,但佢都煎得好香。而檬粉就有青瓜絲、炸蒜頭片、蘿蔔絲、花生碎,食落好有口感,加左酸魚露后就好豐富,而個汁唔會太酸唔太咸,調得剛好。但比起牛肉粉就比下去。