2019-03-24 539 瀏覽
放工諗食咩晚餐,有時係一件好頭痛嘅事。今日喺深水埗放工之後,男友帶左我去呢間位於長沙灣嘅海南雞專門店。佢話平時都多人排隊,不過我地去到嗰陣都8點幾9點,雖然個場幾full,但就唔洗等位,搭枱就ok la😆。坐低左之後,我地都唔洗多諗,嗌左兩個海南雞飯、一杯凍柚子蜜同埋一杯凍奶茶。喺等野食嘅期間,店員先上左兩碗中式南瓜湯🤔,對於唔鐘意南瓜嘅我黎講,碗湯都算入到口嘅,有南瓜味但唔太濃,都唔錯👌🏻。野飲都好快上枱,凍奶茶味道正常,冇乜好評價,但係杯柚子蜜太甜喇😖!只能講水吧員工未免太俾貨,落得太多柚子蜜🤣,減少份量會更好!最值得一讚嘅係喺等野食嘅全程,鋪面員工都好好服務,隔5-10分鐘就請我地耐心等待野食,話因為油飯啱啱賣曬要等多陣,好有交帶,令我地覺得等多陣都冇所謂😆。大約等左20-25分鐘之後,終於有得食海南雞配油飯🥰,裝野食隻碟好cute,係隻腳板仔🤣。油飯啱啱煲起,所以好辣口,我個人覺得油飯味夠香濃,但男友認為可以再香啲。雞件就無可挑剔,雞肉好滑好香,點任何一隻醬都冇得輸👍🏻!雞、油飯加埋醬汁,真係令人食指大動🤤,所以我地兩個都清曬成個飯。呢間海南雞專門店好值得俾一個好評🥰,因為我地
呢間海南雞專門店好值得俾一個好評🥰,因為我地會再返去幫襯㗎😆!
南瓜湯
海南雞飯