去咗紅葉茶屋,係一個好正嘅體驗。呢間位於海之戀嘅日式茶屋,係一個寧靜嘅角落,好適合搵個friday night慢慢嘆返個fine dining。由MTR荃灣西站行少少就到,交通都算方便。一入去就見到佢嘅木系裝潢,有種溫暖又回歸自然嘅感覺,加上榻榻米嘅設計,坐喺度食飯,感覺好似真係身處日本。窗外就係汀九橋嘅景,視野開揚,一邊食飯一邊望住海景,真係享受。豪華海鮮丼茶漬飯(香濃蝦湯)$168,係將鮮味蝦湯倒落配咗各式海鮮嘅飯上面。海鮮包括甜蝦、吞拿魚、三文魚、帶子同魚子,新鮮又好食。嗰陣暖笠笠嘅湯汁滲透晒入飯粒,令晒海鮮嘅味道更加突出,食落既滿足又過癮。這種吃法簡單直接,卻能品嚐到食材的精髓。炸牛肉薯餅$35,熱辣辣出爐,賣相吸引。香蔥柚子蜆肉烏冬$85,又係另一款令人驚喜嘅選擇,湯底入味,蜆肉鮮甜,香蔥提味,烏冬Q彈,成碗食落去好滿足。至於甜品同飲品,鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇$58同冰抹茶拿鐵$25都係必試。抹茶提拉米蘇味道夠濃,口感綿滑,而冰抹茶拿鐵就正好解膩,清新得黎香味足,完美結束呢一餐。總括來講,紅葉茶屋嘅食物、氣氛同服務都係一流,下次想再享受一個悠閒嘅dinner,我一定會再嚟!

炸牛肉薯餅$35,熱辣辣出爐,賣相吸引。