2021-10-01
<<Thursday Couple 尋食記🐖🍌>>今日黎到顏府御膳,一聽個名已經feel到好高級,入到去果然環境優美,整體乾淨企理,好有中西合壁嘅中式酒樓感覺😚🔥🔥食環境真係一流💯走高級中菜路線,每樣餸菜都感覺做得好有心思同精緻,碗碟同茶壺好有西式感😍正正😋首先,冷盤—青瓜海蜇頭,調味恰到好處 ,有醋嘅酸味,仲有少少辣椒吊起香氣,而家食材新鮮,又夠爽口🥰🔥每台客人都附上一碟自家製嘅XO醬,有蝦米嘅香,帶少少辣,配埋瑤柱絲,每啖食落都有海鮮香氣😚😚🔥咬咬仲帶點甜味!正😍除咗XO醬仲有一碟合桃,甜甜蜜蜜咁好好味😋😋佢唔似用咗蜜糖,似用咗紅棗嘅甜,帶起合桃嘅味,感覺好養生🔥💯仲要非常香脆,食到停唔到口😚😋😋黃金豆腐磚,豆腐嫩滑,外皮香脆可口🔥最緊要外皮薄,加埋啲椒鹽,無得頂🔥👍依個燉湯超級好味😋有家嘅感覺😚唔同出面一啲普通飲到嘅味精湯👍你以為炒飯?其實佢唔係炒飯🤣🤣🤣因為一上枱嘅時候,我都嚇親,以為係炒飯 🤣🤣其實係由一大堆蛋黃,蛋白,蟹肉再加瑤柱絲,炒成,十分之香口,有鑊氣,每一個材料都分明👍每一啖都食到蟹肉😋蛋黃同埋瑤柱絲嘅香味🥳盡顯廚師嘅功架🤩🤩🥳上湯羊
你以為炒飯?其實佢唔係炒飯🤣🤣🤣
上湯羊肚菌津白☺️湯汁先甜美味👍👍羊肚菌十分爽口,味道出眾,津白夠淋,亦入味,恰到好處☺️😋
整體而言😚呢間菜館做嘅菜式高級🥰而且環境好好🥳好適合情侶嚟食飯,質素又高,食材新鮮🔥同埋每個餸菜都好有心思😍擺盤又靚,好推薦大家嚟試吓😋