2020-12-10
因為疫情既關係,我要work from home。不過好彩同老婆一樣A,B team,都叫做可以一齊食lunch。我地去左西貢既食之劇情chill下,食個日本菜。個度風景係好靚,環境清靜,真係好適合去拍拖食飯。餐店內裝修設計簡約,甚有日本風。我地叫左兩個set lunch: 鰻魚(HKD 380) 同黑豚豬 (HKD 350)。兩個餐都有野菜沙律,味道酸酸甜甜,食落口感清新,唔錯既開胃菜。另外,仲會有三文魚腩漬物,賣相精緻,味道都唔錯。個餐亦附送昆布蒜頭,牛蒡同喬頭用以佐送日本飯。鰻魚分量好大,佢個肉質鮮甜,加上醬汁略帶甜,係的確唔錯既。至於醬燒北海道夢之大地黑豚腩片,食落去有入口即溶既感覺,賣相亦幾好,食到我同老婆lam lam脷。佢個餐仲會有自家製咖啡味雪糕,我個人覺得好好味,仲想添多兩個添。
另外,仲會有三文魚腩漬物,賣相精緻,味道都唔錯。