2021-06-25 147 瀏覽
今日朋友生日,揀咗一間比較有特色嘅餐廳同佢慶祝。一推門入到餐廳,唔會即刻見到座位,反而見到好多個裝飾櫃,入面放住好多特色的雨傘,好vintage ! 之後職員按掣,門先會自動打開,才真正入到餐廳,個感覺好似登上郵輪。入面飲嘢一流,有個band 舞台,我諗係疫情,所以無開。我地個晚未食晚飯,所以主要叫嘢食。原來個到食點心為主!叫左原隻蝦餃皇,上海小籠包,香芋流沙包,野菌冬菇包,安格斯牛肉包,脆脆炸蝦腸,最後加左壺茶陳年普洱。蝦餃d蝦真係原隻,仲好彈牙!比平時出面酒樓食開的更新鮮,即叫即做,皮薄肉多。小籠包入面都算多汁,湯汁好飲肉質又夠就滑。香芋流沙包d奶黃做到流心效果,入面好熱好多奶黃流出來但又唔會太甜,熱辣辣好味道。野菌冬菇包反而有驚喜,個外型整到冬菇咁,入面好多菇,所以菌咪好濃😋😋,個脆脆炸蝦腸炸得相當脆,冇叫錯!食點心配茶絕對prefect match, 消濟解油膩。但下次黎會試下飲嘢,因為個地方環境好適合chill!