2019-07-16
忙碌嘅五月終於過去,六月係完左實習完左sem嘅日子,梗係要同男朋友去食好野!上網見到厚福街有間食歐洲菜嘅餐廳,評價唔錯可以一戰!餐廳行高格調路線,由裝飾到擺枱都好有講究,每張枱都有個蠟燭仔,好浪漫,情侶記念日情人節都可以係到慶祝。除左情侶都有唔少朋友佨就聚會,餐廳環境都好啱傾計。帶子蟹肉濃湯。蟹肉湯上枱嘅時候都幾精緻,有用忌廉同香草做裝飾。蟹湯入口就有好濃郁嘅蟹鮮味,同平時飲到嘅假蟹湯完全唔同,唔似飲緊湯,反而似食緊蟹肉咁。為左突出蟹嘅鮮味仲加入左蟹肉,增加口感。仲有原粒帶子煎香左再擺入湯到,好好味。軟殼龍蝦漢堡。大大個龍蝦頭係漢堡上面,好呃like。成個漢堡分4層,有龍蝦、漢堡扒、沙律菜同蕃茄,食半個都飽左。包嘅部份好香口,漢堡扒唔會煎到好乾身仲食到蟹味,蕃茄同菜就中和左成個包嘅膩。重頭戲軟殼龍蝦好大隻,唔會因爲個包遮住左就比好少肉,都係成隻上,食完好滿足。火熖燒春雞。見到個名就係到諗點解要叫火熖燒春雞?同普通燒春雞有咩分別?上枱個陣心諗。。。原來咁普通!之後待應就拎起左個杯不斷係到燒,仲叫我地準備好手機影相,見待應將酒淋落去!隻平平無奇嘅燒雞即刻變火熖燒春雞。個雞外脆內嫩,雞皮好香
帶子蟹肉濃湯。
軟殼龍蝦漢堡。
火熖燒春雞。
見到個名就係到諗點解要叫火熖燒春雞?同普通燒春雞有咩分別?上枱個陣心諗。。。原來咁普通!之後待應就拎起左個杯不斷係到燒,仲叫我地準備好手機影相,見待應將酒淋落去!隻平平無奇嘅燒雞即刻變火熖燒春雞。個雞外脆內嫩,雞皮好香口脆卜卜,雞肉好鮮嫩可口。連平日好硬嘅雞胸肉都有肉汁!入口仲有小小嘅酒甘味。伴碟嘅薯蓉都好有驚喜,入口除左有薯仔味仲有好香嘅酒味,好夾。