最近返工實在太忙,於是男朋友book左間法國餐廳,二人食返餐浪漫既燭光晚餐。餐廳位於太和附近,聽講由資深既法國大廚下廚,而且menu上有多款經典既法國菜式同分子料理,真係令我非常期待到達餐廳既時候,已經被餐廳既裝飾深深吸引,餐廳既中庭有盞大大既水晶吊燈,而沙發係絲絨質料,有種高貴華麗既感覺。男朋友講我知,原來餐廳名稱L’amour係法文中係愛既意思,估唔到男朋友今次做足功課,咁有心思搵左間充滿情調既地方呢今次,我地叫左2個set dinner,飲品方面叫左Dream同Bubble Bee。前菜方面,我地分別叫了碟豆花木魚清湯配鯛魚刺身,以及波特酒釀葡萄配法式鵝肝。兩道前菜既賣相非常吸引,而且用料新鮮,每道前菜都會由一款味道較濃既食材配上一款味道清新既食材,感覺特別,而且非常開胃。主菜方面,我地分別叫了傳統法式鵝肝牛柳,以及法式烤龍蝦尾海鮮飯。法式鵝肝牛柳我地揀左七成熟,牛柳肉質非常嫩滑,而且煎得香口,一點也不靭,證明大廚把火候控制得很好。至於鵝肝,當然不用多說,入口即溶,如果配埋紅酒就prefect了!而烤龍蝦尾海鮮飯,大大隻龍蝦同帶子放置碟中央,味道鮮甜,而飯就跟一般餐廳不同,它選用

主菜方面,我地分別叫了傳統法式鵝肝牛柳,以及法式烤龍蝦尾海鮮飯。法式鵝肝牛柳我地揀左七成熟,牛柳肉質非常嫩滑,而且煎得香口,一點也不靭,證明大廚把火候控制得很好。至於鵝肝,當然不用多說,入口即溶,如果配埋紅酒就prefect了!而烤龍蝦尾海鮮飯,大大隻龍蝦同帶子放置碟中央,味道鮮甜,而飯就跟一般餐廳不同,它選用了薏米飯,感覺特別健康。而最令我欣賞的,係廚師好有心思地佈置碟邊,看得出廚師的一份細心。

最後甜品方面,我地選擇了鮮果蛋糕雪糕同餐廳馳名既美女與野獸。特別推薦愛打卡既朋友,記得點美女與野獸呢!上菜時它由一個玻璃樽蓋住,一打開,便會出現陣陣煙霧,煙霧散去後,一朵玫瑰花便會清晰地呈現眼前,真令人眼界大開!起初,我還以為玫瑰花會係玫瑰既味道,想不到玫瑰花吃落甜甜的,原來係豆蓉既味道呢,真係估佢唔到

2021-11-17