2017-01-24 1788 瀏覽
因為屋企人想慶祝生日 所以想買幾個蛋糕返黎開party~其實我地一家一向食開屋企附近麵包鋪既生日蛋糕 但近年百物騰貴 連樓下普通一個蛋糕都只少百二蚊起跳 所以只係買左 一個 我同家姐都打算去性價比較高既地方買蛋糕~聽聞諾亞半熟蛋糕好高質 價錢又合理 所以我同家姐就去左朝聖~呢到既蛋糕都幾受大眾歡迎 我地短短企左幾分鐘 已經見到唔少幫襯既人蛋糕既款式好多 主要都係以芝士為主🧀 有芒果、檸檬同士多啤梨等等既水果口味 我見到鴨仔造型既檸檬芝士蛋糕 覺得好吸引😍 旁邊仲有小熊造型既Tiramisu蛋糕 款式太多好難揀呀~😂最後我地經過考慮之後 就揀左最適合每一個人食既蛋糕返屋企 仲買左一枝燈泡樣既飲品俾屋企人做生日禮物😂 所謂最適合每一個人口味既蛋糕 就係呢個價值$78 蚊既特濃朱古力味半熟蛋糕😋呢個半熟蛋糕令我好驚喜 我地放左上冰格雪凍左一陣 拎返出黎冇幾耐 直接將佢切開 佢入面依然係軟綿綿 完全冇硬化既蹟象😱👍🏼 我好輕易地將佢切成八份 方便大家享用~☺件半熟朱古力蛋糕好鬆軟綿密 完全冇擺過喺冰格雪過既痕跡❄️ 入面既中間部分仲要係流心❤ 啲朱古力醬仲係液態 每一啖朱古力醬都流過我地既味蕾👅
件半熟朱古力蛋糕好鬆軟綿密 完全冇擺過喺冰格雪過既痕跡❄️ 入面既中間部分仲要係流心❤ 啲朱古力醬仲係液態 每一啖朱古力醬都流過我地既味蕾👅 朱古力蛋糕味道濃郁 帶有少少既苦澀味 令成個半熟蛋糕甜而不膩 😋原來所謂既半熟 就係外面烘到光滑 裡面仍然處於流心既狀態 🍫大家都對呢個蛋糕好滿意 仲有啲後悔點解唔買多一個😭
至於呢枝可愛既紅色燈泡飲品 就係山渣水黎既~我真係覺得整既人好有創意 呢枝飲品絕對令人賞心悅目☺ 山渣水味道酸酸甜甜好開胃 食完蛋糕飲佢好解渴 亦都可以令人有胃口繼續食生日大餐🎂😋
終於食到傳說中既諾亞半熟蛋糕 果然名不虛傳~😋 真係比大牌子既蛋糕好食好多 而且價錢唔係特別貴 店員服務既時候都好友善👍🏼 下次朋友生日 我會再黎呢到買蛋糕🎂 感覺搵到一間有共嗚既蛋糕店😍
2017-01-22
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日